Marttilaan kaavaillaan lisää tuulivoimaa – Voimaloita sovitellaan Kosken ja Salon rajojen tuntumaan

0
Salon puolelta alkava Takametsäntie johtaa Marttilaan, lähelle kaavailtua tuulipuistoaluetta. Kuva: Saimi Nurmi.
Salon puolelta alkava Takametsäntie johtaa Marttilaan, lähelle kaavailtua tuulipuistoaluetta. Kuva: Saimi Nurmi.

MARTTILA. Axpo Renewable Finland Oy valmistelee Marttilan Riuttamäen tienoolle tuulivoimalahanketta. Viisi voimalaa käsittävän alueen kokonaispinta-ala on noin 263 hehtaaria.

Yksi voimala sijoittuisi Marttilan kunnan omistamalle Metsä-Tapani-nimiselle kiinteistölle, josta kunnanhallitus päätti vuokrata 26 hehtaaria Axpo Renewable Finland Oy:lle 10 000 euron vuosivuokraa vastaan.

Axpo Renewable Finland Oy:n toimitusjohtaja Joakim Ingves kertoo, että kaavaillun tuulipuiston alueella on kymmenkunta maanomistajaa. Hän toivoo maanvaraus- ja vuokrasopimusasioiden etenevän sujuvasti muidenkin maanomistajien kanssa, nyt kun kunnanhallitus on päätöksensä tehnyt.

Ingves painottaa hankkeen olevan alkuvaiheessa. Mikäli maanhankinta onnistuu, edessä ovat mittausten tekeminen, ympäristöselvityksen laatiminen ja kaavoitus.

Ingvesin mukaan tuulipuiston valmistumisajankohtaa on vaikea arvioida. Nopeimmillaan puisto voisi tuottaa sähköä 2,5–3 vuoden kuluttua.

Merkittävä tulonlähde kunnalle

Marttilan kunnanjohtaja Anne Ahtiainen toteaa, että toteutuessaan tuulivoimalat ovat kunnalle merkittävä kiinteistöverotulon lähde. Esimerkiksi Verhonkulman kuusi tuulivoimalaa tuottivat viime vuonna Marttilalle 170 000 euroa kiinteistöverotuloa.

Lisäksi Marttilassa toimivat tuulivoimayhtiöt sitoutuvat maksamaan 10 000 euron vuosittaisen seuturahan käytettäväksi Marttilan alueella hyvään paikalliseen tarkoitukseen, kuten seurojen ja yhdistysten toiminnan tukemiseen. Hakemusten perusteella myönnettävän seuturahan maksaminen alkaa, kun toimija ottaa tuulivoimalat kaupalliseen käyttöön.

Riuttamäen tuulivoimahanketta valmisteleva Axpo on sveitsiläinen yhtiö. Sillä on useita voimaloita Saksassa ja Ranskassa. Näissä maissa Axpon tuulivoimaloiden tuotto on noin 1 500 megawattia.

– Tavoitteenamme on kehittää sekä rakentaa tuulivoimalat Marttilaan itse. Kun ne ovat valmiita, myymme niiden tuottamaa sähköä, Joakim Ingves kiteyttää.

Salon Kuusjoella asuvat Leila ja Markku Suosaari arvioivat, että kaavaillusta tuulipuistosta on heidän kotiinsa kymmenkunta kilometriä. Pariskuntaa mietityttää, minkälaista ääntä tuulivoimalat aiheuttavat ja kuinka kauas se kantaa. Kuva: Saimi Nurmi.
Salon Kuusjoella asuvat Leila ja Markku Suosaari arvioivat, että kaavaillusta tuulipuistosta on heidän kotiinsa kymmenkunta kilometriä. Pariskuntaa mietityttää, minkälaista ääntä tuulivoimalat aiheuttavat ja kuinka kauas se kantaa. Kuva: Saimi Nurmi.