Nuorten työpajatoiminta käynnistyy Taitotalossa

0
Taina Myllynen, Laura Hahko ja Anna Saastamoinen ovat valmistelleet nuorten työpajatoiminnan käynnistämistä jo pidempään, Heli Pajula liittyi joukkoon helmikuun alusta.

PÖYTYÄ, AURA, ORIPÄÄ. Kuntouttavan työtoiminnan siirtyminen hyvinvointialueen järjestettäväksi jätti nuorten työpajatoiminnan piirissä olevat nuoret vuosi sitten ilman työpajatoimintaa vastaavaa palvelua. Tilanne korjaantuu Pöytyällä, Aurassa ja Oripäässä kevään aikana, kun kuntien yhteinen, Pöytyän luotsaama nuorten työpajatoiminta käynnistyy.

Työpajatoiminnasta kiinnostuneet nuoret voivat jo nyt olla yhteydessä omaan TE-virkailijaan, etsivä nuorisotyöntekijä Anna Saastamoiseen, työllisyyskoordinaattori Laura Hahkoon tai nuorten työpajan työvalmentaja Heli Pajulaan. Ryhmämuotoinen toiminta on tarkoitus päästä aloittamaan maaliskuun aikana.

Kunnat ovat aiemmin järjestäneet nuorten työpajatoimintaa samanaikaisesti pitkäaikaistyöttömille tarkoitetun kuntouttavan työtoiminnan kanssa. Sosiaali- ja terveyshuollon piiriin kuuluvan kuntouttavan työtoiminnan siirtyessä hyvinvointialueen vastuulle nuorisolain mukaiseen toimintaan kuuluvan nuorten työpajatoiminnan järjestäminen jäi edelleen kuntien järjestettäväksi. Kuluneen vuoden aikana Pöytyä, Aura ja Oripää ovat valmistelleet toiminnan järjestämistä yhteistyössä.

Nuorten työpajatoiminnan tukikohtana toimii Auranmaan Taitotalo Pöytyän Auvaisissa ja toimintaa vetää työvalmentaja Heli Pajula. Tavoitteena on järjestää toimintaa neljänä päivänä viikossa. Toiminta tulee koostumaan muun muassa arjen taitojen, työnhaun ja työelämätaitojen harjoittelusta. Lisäksi toimintaan sisältyy retkiä, tutustumisia ja työtehtäviä, joita voidaan tehdä Taitotalolla.

–Jalkaudumme myös Kalikkaan, jossa varsinkin keväällä on esimerkiksi rantojen siivousta, Laura Hahko kertoo tulevasta toiminnasta.

OPPILAITOSTEN kanssa yhteistyössä toteutettava opinnollistaminen tulee olemaan osa työpajan toimintaa.

–Työpaja voi toimia vaihtoehtoisena oppimisympäristönä, Anna Saastamoinen selventää ja toteaa, että nuorten työpajatoiminnalla halutaan tukea koulunkäyntiä ja opiskelua.

Opinnollistamalla tarjotaan tukea esimerkiksi koulupudokkaille, koulunsa kesken jättäneille oppivelvollisuuden piiriin vielä kuuluville tai niille, joilla on koulunkäynnin haasteita vaikkapa koulukiusaamisen tai runsaiden poissaolojen vuoksi.

Työpajatoimintaan voivat päästä mukaan alle 29-vuotiaat työttömät nuoret, jotka ovat tehneet toimintaan osallistumisesta sopimuksen TE-palveluiden kanssa ja jotka tarvitsevat tukea opiskeluihin tai oman työelämäpolun löytämiseen. Pajula rohkaisee nuoria tarttumaan tilaisuuteen.

–Toimintamalli on monipuolinen, hän sanoo ja Saastamoinen lisää, että jokaiselle nuorelle laaditaan henkilökohtainen suunnitelma, jonka tavoitteena on auttaa nuorta löytämään oma juttunsa ja polkunsa.

Nuorten tukena on moniammatillinen tiimi, jossa työskentelee työvalmentajan, etsivän nuorisotyöntekijän ja työllisyyskoordinaattorin lisäksi hyvinvointikoordinaattori sekä tarpeen mukaan myös muita hyvinvoinnin ammattilaisia. Kulkemisestakaan ei pitäisi muodostua ylivoimaista estettä osallistumiseen, sillä työpajan käytössä on yhdeksänpaikkainen bussi, jolla nuoret pystytään kuljettamaan Taitotalolle.Nuorten työttömyys tuplaantunut parissa vuodessa

Pöytyällä, Aurassa ja Oripäässä on tällä hetkellä työvoimapalvelujen piirissä yhteensä 146 nuorta. Työllisyyskoordinaattori Laura Hahko toteaa määrän olevan aika paljon. Työttömien nuorten määrä on hänen mukaansa parin vuoden aikana tuplaantunut. Osasyynä nuorten työttömyyden lisääntymiseen on Hahkon mukaan yleinen taloustilanne ja koronan jättämät jäljet.

–Meidän työssä myös näkyy nuorten lisääntynyt ahdistus ja masennus, etsivä nuorisotyötekijä Anna Saastamoinen sanoo ja toteaa monelle nuorelle olevan vaikea lähteä kotoa liikkeelle.

Nuorten työpajatoiminnan on tarkoitus tarjota apua myös tähän ongelmaan. Toimintaan mahtuu mukaan reilu parikymmentä nuorta.

Ennen hyvinvointialueen aloittamista työtoiminnassa oli Pöytyällä mukana 5–10 nuorta. Nuorten jääminen ilman palvelua on Hahkon mukaan jo pienessä ajassa näkynyt monella luukulla.

Ensi vuoden alusta voimaan astuva TE-uudistus ei Hahkon mukaan aiheuta muutoksia nyt alkavaan nuorten työpajatoimintaan. Hän odottaa, että työ- ja elinkeinopalvelujen siirto kunnille tekee tiedon jakamisen ja yhteistyön tekemisen helpommaksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän