Rakennusalalla epävarmin tilanne miesmuistiin – Hoivarakentajien vahva tilauskanta on Auranmaan valopilkku

0
Turkka Toivonen ja Juha Marttala vaihtoivat kuulumisia Hoivarakentajien talotehtaalla Aurassa. Taustalla on Vaasan Mustasaareen toimitettavan lastensuojeluyksikön hirsielementtejä.
Turkka Toivonen ja Juha Marttala vaihtoivat kuulumisia Hoivarakentajien talotehtaalla Aurassa. Taustalla on Vaasan Mustasaareen toimitettavan lastensuojeluyksikön hirsielementtejä.

AURANMAA. Hoivarakentajien talotehtaalla Aurassa käy kuhina, vaikka rakentamisen suhdanteet ovat aallonpohjassa. Hoivarakentajat omistavan Mediset Oy:n toimitusjohtaja Juha Marttala kertoo tilauskannan olevan vahvempi kuin kertaakaan Hoivarakentajien kymmenvuotisessa historiassa.

– Työn alla on päiväkoteja sekä hoivakoteja. Lähin kohde on Raisiossa ja kaukaisin Joensuussa. Kiirettä pitää myös talotehtaallamme Torniossa. Saattaa olla, että tulemme ottamaan lisää väkeä töihin, Marttala sanoo.

Rekrytointipäätökset riippuvat hänen mukaansa osin siitä, miten uusien kohteiden aloitukset sujuvat. Varsinkin pääkaupunkiseudun kunnissa harjoitettu lupapolitiikka on tällä hetkellä takkuista.

Hoivarakentajien menestys siivittää myös Auranmaan Rakennustyötä, jonka väki työskentelee enimmäkseen Hoivarakentajien hankkeissa. Auranmaan Rakennustyön yrittäjänä Kalle Arvolan kanssa toimiva Turkka Toivonen kertoo varauskirjan olevan täynnä kesälomiin saakka ja hän luottaa töitä riittävän niiden jälkeenkin.

Auranmaan Rakennustyöllä on jonkin verran omaa pientalotuotantoa. Viime aikoina sitä on ollut Aurassa, Liedossa ja Kaarinassa. Toivonen sanoo pientalojen käyneen kaupaksi sitä mukaa kuin niitä on saatu valmiiksi. Hän pitää Auranmaan Rakennustyön pientalotuotannon määrää niin vähäisenä, ettei sen perusteella voi vetää johtopäätöksiä alan kokonaistilanteesta.

Koskelaisessa Ojarannan Rakennus Oy:ssä toivotaan, että ennusteet rakannusalan elpymisestä ensi syksyn tienoilla pitäisivät paikkansa.
Koskelaisessa Ojarannan Rakennus Oy:ssä toivotaan, että ennusteet rakannusalan elpymisestä ensi syksyn tienoilla pitäisivät paikkansa.

Kilpailu on kiristynyt

Julkisiin hankkeisiin keskittyvän Ojarannan Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Saku Kanasuo tuumaa rakennusalan olevan tilanteessa, jollaista hän ei muista viimeiseltä 20 vuodelta. Ukrainan sotaa edeltäneenä aikana oli tavallista, että Suomessa aloitettiin vuosittain vajaan 40 000 uuden asunnon rakennustyöt. Nyt määrä on painunut alle 20 000 asunnon.

Rakennusteollisuus on ennustanut alan elpyvän syksyllä ja niin Kanasuo tosissaan toivoo käyvän.

Hän kertoo hiljaiselon kiristäneen kilpailun äärimmäisen kovaksi ja hyviä tekijöitä on vapaana. Kanasuon mukaan on merkkejä, että joitakin urakoita tehdään miinusmerkkisillä katteilla. Ojarannan Rakennuksen tilannetta hän pitää suhdanteeseen nähden hyvänä.

– Meillä on käynnissä Lohjalla kaksi liikuntahallityömaata sekä Prisma-keskuksen saneeraus. Nummelaan teemme uutta Sale-myymälää ja Tammelassa nousee yhtenäiskoulu, jonka on määrä valmistua kesällä 2025, Kanasuo luettelee ja toteaa, että seuraavien hankkeiden saaminen tulee olemaan haastavaa.

Tällä haavaa Ojarannan rakennus ei ole ottamassa uutta henkilökuntaa, mutta lomautustarvetta tai muitakaan sopeutustoimia ei ole näköpiirissä.

Elementtien kysyntä hiljentynyt

Kosken Betonielementti Oy:n toimitusjohtaja Marko Koski kertoo alkuvuoden olleen aina rauhallista aikaa, mutta tällä hetkellä on ennenkuulumattoman hiljaista. Erikoista on myös se, että alan hiljaiselo on jatkunut kohta parisen vuotta.

Kaupunkialueille tehtävät kerrostalot ovat perinteisesti pitäneet elementtitehtaan vauhdissa. Nyt kun kerrostaloja on rakennettu vähän, Kosken Betonielementin tehtaalla on tehty nelipäiväistä viikkoa ja talvilomien jälkeen tulee todennäköisesti muutaman viikon lomautusjakso.

– Jakson kesto riippuu siitä, paljonko lopputalvi hidastaa sovittuja elementtitoimituksia. Meillä tuotantoketjun alkupäässä hiljenee aina ensimmäiseksi ja toisaalta olemme myös ensimmäisiä, jotka huomaavat piristymisen. Epätoivoon ei pidä vaipua. Aurinko nousee vielä, Koski vannoo.

Hänen henkilökohtainen toiveensa on, että niin yksityishenkilöt kuin yhteisötkin tarttuisivat toimeen ja teettäisivät odottamassa olleita remontti- sekä laajennustöitä.

– Rakennusmateriaalit ovat halpoja ja tekijöitä riittää. Laina on vähän kallista, mutta sekin vuosien mittaan tasoittuu, Koski kannustaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän