Reservialiupseerien riehakas kummipoika hurmasi Oripään turvallisuuspäivässä

0
Rokka-koira ihastutti ihmisiä Oripään kokonaisuusturvallisuuspäivässä. Sosiaalinen saksanpaimenkoira harjoittelee jälkikoiraksi kisoja ja etsintätyötä varten. Kuva: Tuomas Honkasalo

ORIPÄÄ. Jos Suomi joutuisi sotilaalliseen kriisiin, ei kriisitilanne loppuisi sään takia. Tämän ajatuksen siivittämänä Oripäässä vietettiin Kokonaisturvallisuuspäivää lauantaina hyytävän tuulen puraisemina. Ohjelmassa oli VPK:n pelastusnäytös, ammuntaa ekoaseella, vapaaehtoisen pelastuspalvelun esittäytymistä, SPR:n nastakampanjaa ja tietenkin soppatykillä keitettyä hernerokkaa. Paikalla oli myös Oripään reservialiupseereiden uusi kummipoika, saksanpaimenkoira Rokka.

–Äitini otti uuden koiranpennun ja koska pennusta on tulossa jälkikoira, keksittiin sen olevan juuri sopiva kummipoika reservialiupseereille, Matti Kulmanen naurahti.

Tapahtuman taustat olivat kuitenkin huomattavasti vakavampia.

–Ihmisiä kiinnostaa näiden kriisien keskellä turvallisuus, vaikka Suomessa kriisiajoista puhuminen onkin hieman tabu. Täällä on keskustelu muun muassa varamuonavarastoista, Kulmanen kertoi.

Melkein kuin alikersantti Rokka

Oripään K-marketin pihamaalla poukkoili innokkaan oloinen saksanpaimenkoirapentu. Rapsuttajia tuntui riittävän ja hetkittäin pentua pitelevä Sari Kulmanen tuntui menettävän tasapainonsa. Kun siirryttiin hieman sivummalle, Rokka totteli jo todella kuuliaisesti siihen nähden, että on vasta viisi kuukautta vanha.

–Rokka on selvästi ihmisystävällinen ja utelias koira. Vaikka nyt hän onkin hieman tällainen virtainen, niin se on kuitenkin hyvä ominaisuus jälkikoiralle. Koulutuksen jälkeen voidaan silti mennä tuohon kauppaan niin, että koira jää kaupan oven sivuun odottamaan ja pysyy siinä kauppareissuni ajan, Sari Kulmanen kertoi.

Rokka pitää jäljestämisestä.

–Olemme käyneet jo kerran pelastustreeneissä, jossa oli henkilöetsintää. Rokka meni rohkeasti eteenpäin ja olin tyytyväinen suoritukseen. Etenen koulutuksessa kuitenkin pienin askelein, Kulmanen kertoi.

Irtonastoja oripääläisille

Oripään kirjaston lämpimissä tiloissa riitti tapahtuman aikaan lämmittelijöitä. Lämmittelyn, kirjojen lainaamisen ja ekoaseammunnan lisäksi paikalla oli SPR:n Oripään osasto.

–Me olemme päättäneet vähentää ihmisten vammoja lanseeraamalla Älä liukastu -kampanjan. Jaamme oripääläisille tietoa ja kenkiin laitettavia nastapohjallisia. Liukastumisista tulee todella paljon harmia varsinkin vanhemmille ihmisille ja saattaa olla, että niistä ei kuntoudu koskaan entiselleen. Viime liukkailla Tyksissä taisi olla 50 rannemurtumaa yhden päivän aikana, kertoi SPR:n Oripään osaston puheenjohtaja Tuulikki Lankinen.

–Olemme varanneet 30 nastapohjallista jaettavaksi. Täällä niitä on mennyt kaikenikäisille, mutta paljon jää vielä jaettavaksikin. Viedään varmaan johonkin kerhoihin niitä seuraavaksi, Lankinen vihjasi.
Tuomas Honkasalo