Elokuva: Myrskyluodon Maija
Ohjaaja: Tiina Lymi
Pääosissa: Amanda Jansson, Linus Troedsson, Jonna Järnefelt, Tobias Ziliacus, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Desmond Eastwood, Tony Doyle
Kesto: 2 t 44 min
Ikäraja: 12 vuotta

Myrskyluodon Maija on klassikko, joka teki minuun lähtemättömän vaikutuksen jo ala-asteella kahlatessa läpi Anni Blomqvistin romaanisarjaa. Elokuvateatterin penkille istuuduinkin valtavin odotuksin. Voisiko Maijan tarinaa millään kertoa yhden elokuvan aikana? Onnekseni en joutunut pettymään. Elokuva nostatti minussa pintaan ihastusta, naurua, kyyneleitä ja jännitystä siinä missä kirjatkin aikanaan.

Ohjaaja Tiina Lymi on kauniisti nostanut esiin ja korostanut teoksesta nykypäivän kanssa resonoivia aiheita, kuten naisten oikeudet, luontosuhde sekä sota. Maija kuvataan elokuvassa itsenäisenä ja vahvaluontoisena naisena. Suhde aviomies Janneen kuvataan hyvin tasavertaisena, vaikkakin naisen ja miehen epätasa-arvoinen asema yhteiskunnassa ei pääse katsojalta unohtumaan tarinan tapahtumien tiimellyksessä.

Maijaa näyttelevä ruotsalainen Amanda Jansson ilmentää upealla tavalla vahvan naispääosan persoonaa ja kasvua läpi hahmon koko elämänkaaren. Hänen eloisaa tulkintaansa Maijasta on helppo myötäelää ja roolissaan hän ilmentää valtavan tunteiden kirjon ylitsepulppuavasta ilosta sekä luihin ja ytimiin ulottuvasta pelosta aina tuskaan, jonka läheisten ihmisten menettäminen saa aikaan. Valkokankaalla nähdään myös monia muita upeita roolisuorituksia.
Teos päästää kauniin Ahvenanmaan luonnon oikeuksiinsa taidokkaan kuvauksen myötä. Kontrasti Maijan synnyinmaatilan idyllisen maaseudun ja Myrskyluodon välillä kuljettaa katsojaa mukanaan henkeäsalpaavalla tavalla.

Vaikka elokuva on pitkä, lähes kolmetuntinen, ei ajan kulumista huomannut alkuunkaan tarinan viedessään mukanaan. Kun kaikkien tuntema Lasse Mårtensonin sävellys “Myrskyluodon Maija” kajahtaa kaiuttimista soimaan, pyyhin viimeiset kyyneleet silmäkulmastani ja lähden vaikuttuneena kotiin. Tämä teos kannattaa käydä katsomassa. (S.H.)

Tuomio: * * * * *


 

Arvosteluasteikko

* * * * *  niin hyvä, että kaikkien pitäisi nähdä
* * * *  hyvä
* * *  ihan ok
* *  ei päässyt suosikkeihin
*  suoraan mustalle listalle

Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu.