Taide on Marja Mäkelälle elämäntapa ja harrastus – Marttilan kirjaston näyttelyt jatkuvat jälleen

0
Kuin kaksi Marjaa. Marttilaan vastikään muuttanut Marja Mäkelä asettautui omakuvansa viereen. Maalaukseen ja muihin Mäkelän teoksiin pääsee tutustumaan Marttilan kirjastossa helmikuun ajan. Kuva: Juha Lahti

MARTTILA. Marttilan kirjaston helmikuun näyttely avaa yleisölle mahdollisuuden tutustua Marja Mäkelän taiteeseen. Puoli vuotta sitten Kaarinasta Marttilaan muuttanut Mäkelä on tuonut esille sekä keramiikka- että maalaustöitään.

–Halusin elämänmuutosta ja pois kerrostaloasumisesta. Eräs ystäväni asuu täällä Marttilassa ja hän ehdotti tänne muuttamista. Niinpä ostinkin sitten omakotitalon Marttilasta ja sitä ollaan nyt sisätiloistaan remontoitu, Marja Mäkelä kertoo muuttopuuhistaan.

Taiteen tekeminen on Mäkelällä ollut aina elämässä mukana.

–Pikkutytöstä asti olen piirtänyt, ja sieltä tämä kiinnostus on lähtenyt. Taide on minulle elämäntapa, harrastus ja vähän työkin. Se on sellainen henkireikä, jota tehdessä ajan taju ja maailman murheet unohtuvat, Mäkelä kertoo.

Maalaustöitä Mäkelä tekee kotonaan, mutta keramiikkatöitä hän loihtii Kaarinassa.

–Keramiikan tekemiseen tarvitaan teknisiä valmiuksia, joita minulla ei kotona ole. Keramiikkatyöt käynkin tekemässä Kaarinan kansalaisopiston tiloissa, koska sieltä nämä valmiudet, kuten uuni, löytyvät.

Kokeilunhalua

Keramiikkatöiden valmistaminen on täysin erilaista toimintaa maalaamiseen verrattuna.

–Keramiikan tekeminen vaatii enemmän säntillisyyttä. Siinä on myös paljon erilaisia työvaiheita. Hidasta touhua, jos vertaa maalaamiseen, Marja Mäkelä vertailee.

Maalaustaiteessa Mäkelä antaa paljon tilaa kokeilulle. Juuri halu kokeilla ja kiinnostus tekemiseen ovatkin hänelle tärkeitä asioita.

–Akryylimaalit antavat mahdollisuuden tehdä nopeasti eri vaiheita, koska ne kuivuvat nopeasti. Kokeilen paljon erilaisia tekniikoita ja menetelmiä. Maalaan jonkin verran myös akvarelleja.

Aiheet ja inspiraatiot maalauksiin tulevat Mäkelän mukaan ”ihan mistä vain”.

–Itseäni ei niin kovin paljon kiinnosta tarkasti toteutettujen töiden tekeminen, vaikka niitä kovasti arvostankin. Itse haluan tehdä ”sielunmaisemia”. Abstrakti teos antaa myös katsojalleen mahdollisuuden tulkita teosta, Mäkelä mainitsee.

Mäkelälle taiteen tekeminen on mieluisa harrastus, ja sellaisena hän aikoo sen myös jatkossa pitää.

–Muille samanhenkisille sanoisin, että kannattaa ehdottomasti liittyä johonkin taideseuraan. Seurat järjestävät usein erilaisia kursseja ja siellä tapaa samanhenkisiä ihmisiä. Myös kansalaisopistot ovat hieno keino päästä uusien harrastusten pariin, Mäkelä kannustaa.

Juha Lahti

Marja Mäkelän teoksiin pääsee tutustumaan Marttilan kirjastossa helmikuun ajan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän