Tanssiaiset on tärkeä aikuistumisriitti

0

Elisenvaaran ja Kosken lukioissa juhlittiin perjantaina vanhojen päivää tanssiaisten kera. Vaikka sivusta katsoen päivä on yhtä juhlahumua, sillä on valtava merkitys lukiolaisten kasvulle. Huolella valmistellut tanssiaiset opettavat 18 vuotta täyttävät juhlimaan arvokkaasti ja niiden myötä he saavat tuntua sivistyneistön vuosisataisista perinteistä.

Ylhäisönuorten kanssakäymisen mahdollistaneet tanssiaiset rantautuivat Suomeen 1560-luvulla, kun Juhana Herttua pyöritti hovia Turun linnassa. Hiljalleen niistä muodostui aateliston ja porvariston suosima ajanviete. Tärkeinä seikkoina pidettiin kurinalaisuutta ja liikkeiden harjoittelua. Kun ne olivat hallussa, tanssijat saattoivat alistua toistensa vietäviksi. Toki muissakin yhteiskuntaluokissa tanssittiin muun muassa kansanvalistuksellista sanomaa tarjonneita piiritansseja.

Vuosisataisen juhlimisperinteen sekä ikäluokkien yhtenäisyyden vaaliminen on nykyisin erityisen merkityksellistä, kun nuorten yksinäisyys ja siihen liittyvät lieveilmiöt ovat voimakkaassa kasvussa. On hienoa, että liikunnanopettajat rohkaisevat nuoria osallistumaan tansseihin luvaten järjestää jokaiselle halukkaalle parin. Tärkeä on myös mielikuvituksen vapauttava ja tämänhetkisestä elämästä kertova vanhojen oma tanssi.

Nuoret ovat ansainneet ja ansaitsevat jatkossakin juhlapäivänsä, jolloin he voivat kokea saavuttaneensa jotakin. Se on vuosi toisensa jälkeen mukavaa katsottavaa aikuisillekin. Vanhojen tanssit muistuttavat pian alkavasta keväästä ja siitä, että lapsistamme varttuu kelpo aikuisia.