Tieverkon talvikunto on koetellut kulkijoita, mutta Koskentiellä Mellissä on kelvannut ajella

0
Koskentie Hämeentieltä Mellilään on ollut oivallisessa ajokunnossa. Monista muista Auranmaan teistä ei ole voinut sanoa samaa. Kuva: Simo Päivärinta.

AURANMAA. Runsas lumentulo, suojakeli ja perään tullut pakkanen laittoivat tammikuun lopussa ja helmikuun vaihteessa tienkäyttäjät koetukselle. Tiet olivat paikoin erittäin liukkaassa kunnossa, kun hiekoitusta ei oltu ehditty hoitaa. Viimeksi kuluneen viikon aikana autoilijoiden kiusana ovat olleet polanteet.

Kysyimme lukijoiltamme, miten he ovat talven liukkaista selvinneet. Kyselyyn vastasi 27 lukijaa. Lähes puolet vastaajista, 12, kertoi pysyneensä tiellä ja pystyssä miten kuten. Muutamalle vastaajista oli käynyt vahinko. Seitsemän kertoi kaatuneensa ja heistä kaksi myös loukanneensa. Kaksi vastaajaa kertoi joutuneensa ajoneuvollaan onnettomuuteen.

Niin huono keli ei ole ollut, että kukaan vastaajista olisi kertonut kelin vuoksi jääneensä vallan sisätiloihin. Kuuden vastaajan mielestä viime viikot on menty normaalissa talvikelissä.

Melkoinen luistinrata. Terttu Honkaranta kuvasi 29.1. Riihikoskella peltotien, jonne ei ollut kitkarenkailla asiaa.

Muutama kyselyyn vastaajista myös kommentoi teiden hoitoa.

–Alemman hoitoluokan asfalttitiet ovat olleet kuluneella viikolla niin luokattomassa kunnossa, ettei hyvät nastarenkaat ja hiljainen vauhtikaan auta, kun auto lähtee syvästi urautuneilla teillä märän jään päältä äkisti sivuluistoon. Nyt jos koskaan pitäisi saada tiekarhut käyntiin ja ahkerasti liikkeelle höyläämään kiillottuneet polanteet pois, yhdessä kommentissa toivottiin.

–Kelien vaihtelu vaikeuttaa toki teiden hoitoa, mutta kyllä toivoisi hiekoittajien olevan ajoissa liikenteessä, että pääsee turvallisesti kouluun ja töihin aamuisin. Isorakeinen sora ei juuri harvaan heitettynä edes auta, hiekka olisi parasta vaikka häviää autoilla ajettaessa, toisessa todettiin.

–Ikävä on aikaa jolloin oli vielä TVH, silloin tiet aurattiin, suojakelillä ”tiekarkulla” tasoitettiin. Nykyään alemmilla tieverkoilla raktorimiehet kevyillä traktoreillaan yrittävät samaan tulokseen huonolla menestyksellä, kolmannessa huomautettiin.

Auranmaalla paljon liikkuva ja Auranmaan tiet tunteva Simo Päivärinta kertoo etenkin Marttilantien ja Härkätien hoidon olleen huonolla tolalla. Marttilantiestä ovat hänen mukaansa olleet muutkin yhteydessä Tienkäyttäjän linjaa tuloksetta. Päivärinta soitti viime viikon maanantaina ja tiistaina, eikä torstaihin mennessä ollut tapahtunut mitään. Marttilantien ja Härkätien hoito on ELY-keskuksen vastuulla.

Päivärinnan mukaan myös Koskentie Hämeentieltä Kosken keskustaan asti on ollut huonossa kunnossa. Sen sijaan Koskentien hoito Hämeentieltä Mellilään ja Aurantien kunto Hämeentieltä Auraan saavat Päivärinnalta kehuja.