Pöytätennisammattilaisuus vie Alex Naumia ympäri Eurooppaa

0
Kun pelit ovat Suomessa, Alex Naumi käy Koskella tapaamassa perhettä ja kavereita.

KOSKI. Pöytätenniksen ammattilainen ja maajoukkuepelaaja Alex Naumi pistäytyi Koskella loppuviikolla. Hän vietti pari päivää perheen kanssa ja tapasi ystäviä ennen viikonlopun SM-kisoja Tampereella.

Naumi asuu Ruotsissa, Eslövissä. Eslöv on liki 20 000 asukkaan kunta Skånessa, Etelä-Ruotsissa. Välimatkaa on sen verran, ettei ihan ilta- ja aamulaivan reissua saa lapsuudenkotiin tehtyä. Hän kertoo, että kävi alkuun hyvinkin usein kotona aloitettuaan seitsemisen vuotta sitten Eslövin urheilulukiossa.

Nyt oma koti alkaa olla muotoutunut Eslöviin, ja siellä on myös tärkeä pöytätennisseura. Kosken-kotiin Naumi ehtii muutaman kerran vuodessa, pidemmäksi aikaa lähinnä jouluna ja kesällä.
– Ja aina kun on pelejä Suomessa, käyn, jos suinkin ehdin.

Naumi elää ammattilaisurheilijan lajikeskeistä elämää. Treenejä on viitenä päivänä viikossa, 4–5 tuntia kerrallaan, mikä tekee ammattilaistason harjoittelua noin 30 tuntia viikossa. Sen lisäksi on oheisharjoittelu: kuntosalia, sprinttiharjoituksia ja fysiikkaharjoittelua.

Naumi kertoo, että seuraavan kahden kuukauden aikana on pelejä joka viikonloppu, ja siksi treenejä on vähemmän, torstai ja perjantai jäävät välistä.
– Matkoihin menee aina se päivä tai kaksi.

Peleihin liittyy tärkeä tekijä – yleisö. On tärkeää koko lajille, että yleisöä kiinnostaa, Naumi sanoo. Tavallaan samasta on kyse lajiesittelyssä, jonka ansiosta hän itsekin kiinnostui pöytätenniksestä. Se esittely tapahtui Koskella, kun Kosken Kaiun pelaajat tulivat alakouluun esittelemään lajia. Alex Naumi lähti Kaiun pingiskouluun aika lailla saman tien.

Sarjapelien matkat suuntautuvat useimmin Isoon-Britanniaan, Hollantiin, Suomeen ja Ranskaan. Pelejä on paljon myös Ruotsissa, jossa laji on suosittu. Pääsiäisviikolla määränpäänä on maailmankiertueen turnaus Slovenian Otočecissa. Naumi osallistuu turnaukseen kolmatta kertaa. Hän pelaa nelinpeliä parinaan Suomen ykköspelaaja Benedek Oláh. Hän odottaa turvausta hyvillä mielin, mutta matkat turhauttavat.
– Matkat ovat tosi väsyttäviä, vihaan matkustamista, Nauma sanoo ja naurahtaa.

– Siinä menee tavallaan päivä hukkaan, kun matkustaa yksin 7– 12 tuntia jonnekin. Se on tosi rankkaa. Joskus saan kaverin Eslövistä mukaan, kun mennään yhtä aikaa Englantiin, mikä on hauskaa. Olisi aina mukavampaa matkustaa jonkun kanssa tai porukassa.

Matkailemaan ei varsinaisesti urheillessa pääse.
– Harvoin ehtii hirveästi kaupunkia näkemään matkoilla, joskus hyvällä tuurilla kisojen jälkeen.

Naumi on asunut Eslövissä jo seitsemän vuotta. Hän kertoo, että päätös Ruotsissa asumisesta tulee tehtyä oikeastaan vuosi kerrallaan. Ensi vuonna hän asettuu joksikin aikaa Suomeen, suorittamaan varusmiespalvelusta. Tarkoituksena on mennä Helsingissä sijaitsevaan puolustusvoimien urheilukouluun.

Alex Naumi kertoo, että Suomeen on aina kiva tulla.
– Kun käy harvoin, se on entistäkin kivampaa. Näkee kavereita ja tuttuja, joita ei juuri muuten näe.


 

Alex Naumille SM-hopeaa ja -pronssia

PÖYTÄTENNIS/Esko Heikkinen. Kosken Kaiun pöytätennistähti Alex Naumi nappasi sunnuntaina miesten kaksinpelin SM-hopeaa. Voittaja oli peräti jo 12. mestaruuttaan juhlinut Seinäjoen Benedek Oláh, joka kukisti Naumin loppuottelussa 4–1. Alex Naumi on vuoden 2022 mestari, minkä lisäksi hänellä on yhden pronssin lisäksi nyt viisi SM-hopeaa. Finaalitappioissa pöydän toisella puolen on joka kerran ollut juuri Oláh.

Naumi saalisti Tampereen Vuores-talolla isketyissä kisoissa toisenkin mitalin, sillä hän oli miesten nelinpelin välierässä yhdessä Tikkurilan Samuli Soineen kanssa. Siinä nuorisokaksikko Sam Khosravi/Aleksi Räsänen osoittautui kuitenkin 3–0-lukemin paremmaksi.

Kaksinpelissä Naumi voitti puolivälierässä nelinpelikumppaninsa Samuli Soineen 4–0 ja välierässä kokeneen Mika Räsäsen samoin lukemin. Loppuotteluunkin hän lähti taistelumielellä, mutta joutui tunnustamaan seinäjokisen paremmakseen.

–Ei ollut urani paras loppuotteluni, mutta eipä huonoinkaan. Benedek otti syöttöni pahuksen hyvin ja kontrolloi ottelua melkein koko ajan, Naumi tunnusti rehdisti dopingtestivuoroaan odotellessaan.

Mestari Oláh puolestaan totesi saman asian ISTV:n haastattelussa lisäten vielä, että osasi arvata Alexin taktiikan hyvin.

–Jotenkin olo oli virkeä ja pystyin pelaamaan paineetta, jatkoi Oláh, joka nappasi viikonlopun toisen mestaruutensa miesten nelinpelistä Toni Soineen kanssa.

Kaikulaisista mukana olivat myös Esa Kanasuo ja Vesalaisen kaksoset Matias ja Rasmus. Koko kolmikko selvisi sekä kaksinpelin että nelinpelin alkulohkoistaan pääsarjaan. Nelinpelissä Kanasuo eteni Tikkurilan Juho Kahloksen kanssa 16 parhaan joukkoon ja Matias Vesalainen teki saman tempun toisen tikkurilalaisen Jimi Koivumäen kanssa.


 

Katso myös kuka on Viikon henkilö.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän