Auraan kaavaillaan suurta energiavarastoa – Vt 9:n tuntumaan on luvassa 20–40 akkukonttia

0
Energiavarastoa kaavaillaan Orimäentien ja vt 9:n risteyksen tuntumassa olevalle Käkisuo-nimiselle kiinteistölle. Sen naapureina ovat Auran tunnetut huoltoasemat.
Energiavarastoa kaavaillaan Orimäentien ja vt 9:n risteyksen tuntumassa olevalle Käkisuo-nimiselle kiinteistölle. Sen naapureina ovat Auran tunnetut huoltoasemat.

AURA. Fu-Gen Energia Oy hakee suunnittelutarveratkaisua rakentaakseen litiumioniakkuihin perustuvan 40 MW energiavaraston Auraan, ysitien ja Orimäentien risteykseen. Varasto koostuu pienistä akkukonteista sekä niitä syöttävistä nostomuuntajista.

Fu-Gen Energian maajohtaja Seppo Tupelin mukaan energiavaraston päätehtävä on tasapainottaa Fingridin ylläpitämää kantaverkkoa.

– Energiavarasto tasapainottaa automaattisesti sähköverkkoa taajuuden mukaan, Tupeli selittää.

Huippukulutuksen aikana se syöttää energiaa verkkoon ja liikatuotannon aikana se varastoi energiaa tulevan tarpeen varalle.

Energiavarasto helpottaa myös aurinko- ja tuulienergian hyödyntämistä. Se paikkaa tilannetta osittain, jos aurinko on pilvessä eikä tuule.

Kapasiteetti riittää kaupungin tarpeisiin

Fu-Gen Energia aikoo vuokrata Auran energiavarastoa varten osan Käkisuo-nimisestä kiinteistöstä 40 vuodeksi. Sen koko on vajaat 1,5 hehtaaria.

Tupelin mukaan akkujen laskennallinen käyttöikä on kymmenkunta vuotta, minkä jälkeen ne on uusittava. Mikäli energiavaraston akuissa ilmenee käytönaikaisia ongelmia, valvontajärjestelmä ajaa laitoksen alas ja antaa hälytyksen.

Auran energiavaraston 40 MW / 80 MWh kapasiteettia Tupeli havainnoi vertaamalla sitä kotikaupunkinsa Pietarsaaren kulutukseen.

– Vajaan 20 000 asukkaan Pietarsaaren sähkönkulutus on noin 30 MW, eli Auran akusto vastaa reilun 30 000 asukkaan kaupungin kokonaiskulutuksen tarvetta parin tunnin aikana, Tupeli sanoo.

Muitakin energiavarastoja on suunnitteilla

Mikäli Auran energiavarasto saa rakennusvalvonnalta suunnittelutarveratkaisun ja sen jälkeen vielä rakennusluvan, itse rakennustyöt voivat käynnistyä ensi syksynä. Rakennusaika on Tupelin mukaan noin vuosi, joten aikaisintaan varasto on käytössä syksyllä 2025.

Fu-Gen Energia aikoo ryhtyä suunnittelemansa energiavaraston operaattoriksi. Kyseessä on kansainvälinen yritys, jonka kotipaikka on Sveitsin Zürichissä. Suurin osa yrityksen toiminnasta keskittyy Ruotsiin, missä sillä on pääkonttori ja noin 300 MW:n edestä tuulivoimaa. Suomessa Fu-Gen Energia on toiminut kaksi vuotta.

Tupeli kertoo edustamansa yhtiön etsivän aurinkovoimaloille sopivia maa-alueita etenkin Etelä-Suomesta. Joissakin paikoissa Fu-Gen on tehnyt niiden yhteyteen myös energiavaraston.

Rakennustarkastaja Aki Vuorinen kertoo, että Auranmaalle aiotaan rakentaa muitakin energiavarastoja, ainakin Oripäähän ja Pöytyän Kyröön. Kapasiteetiltaan ne ovat alle 10 MWh, eli huomattavasti pienempiä kuin Fu-Gen Energian Auraan kaavailema laitos.

Energiavarastolle vuokrattava maa-alue on otollisella paikalla 110 kV linjan vierellä, lähellä kuvan muuntoasemaa.
Energiavarastolle vuokrattava maa-alue on otollisella paikalla 110 kV linjan vierellä, lähellä kuvan muuntoasemaa.