Boomerin vikaa

0

Partiolaiset kutsuivat minut kertomaan toimittajan työstä ja tokihan suostuin, kun digisukupolvella on halua kuunnella tällaista vanhaa kettua.

Mutta mitä ja miten toimittamisesta kertoisin?

Tyttäreni antoi evästystä vierailuun valottamalla nuorten mediakulttuuria ja heitä askarruttavia asioita. Lukioikäiseltä jälkikasvultani opin, että kaltaisiani kutsutaan mediatottumusten perusteella herkästi boomereiksi. Huuli pyöreänä ryhdyin selvittämään, mitä termi tarkoittaa.

Slangisanakirjan mukaan boomeri on lyhenne englanninkielisestä ilmauksesta baby boomer, jota käytetään toisen maailmansodan jälkeen syntyneistä suurista ikäluokista. Enhän minä sellainen ole, mutta boomerius pohjautuukin kuulemma ennemmin asenteisiin ja tapoihin kuin fyysiseen ikään.

Boomeri katsoo suoratoistopalvelun sijaan lineaarista televisiota, pitää puhelimensa äänet päällä, on heikko digiasioissa, pysyy samassa työpaikassa vuodesta toiseen ja suhtautuu piittaamattomasti ilmastokriisiin.

Taidan olla selvä tapaus! Luen joka aamu printtilehtiä, huudatan Hiacen moottorimelun yli Yle Radio Suomea, soitan tavallisia puheluita ja mitä työpaikkaan tulee, olen tehnyt media-alan hommia lukioikäisestä lähtien.

Tyypillisen humanistin tapaan sopimuksia on kertynyt pätkähommista ainakin puoli mapillista. Se kuvastaa alamme turbulenttista tulevaisuudenkuvaa. Kohta 30 vuotta toimittajille on hoettu digitalisaation läpimurtoa, jonka myötä perinteinen kirjoitus- ja toimitustyö kuulemma häviää, printtilehdistä puhumattakaan.

Eivätpä ole hävinneet ja nyt pureskellun tiedon jano on yhteiskunnassa kovempi kuin pitkiin aikoihin. Jännää on sekin, että rekrytoinneissa toimitukset turvautuvat mieluummin jo peruskoulussa ansioituneisiin hyviin pika-aineiden kirjoittajiin kuin videotaiteilijoihin.

Olenkohan emäbuumeri, jos lopuksi tunnustan rakkauteni suomalaisiin paikallislehtiin?

Mikään ei ole yhtä monipuolinen työkenttä kuin paikallisaviisi, jossa pääsee tekemään kaikkea ja toki digiinkin saa panostaa. Kiinnostavia haastateltavia löytyy lähikulmilta ja mikäli matkakuume koettelee, voi kirmata maailman ääriin tervehtimään kauas lähtenyttä tutun kylän kasvattia.