Hiekkalaatikkoteatterin ”Totta ja satua” on sadunhuuruinen tragikomedia nykymaailman ilmiöistä

0
Punahilkka (Marika Tapanainen) ei ole tyytyväinen kolmen pienen porsaan (Riikka Takala, Jere Kallio ja Inkeri Vyyryläinen) toimintaan. Kuva: Marika Timonen

LIETO/Tarvasjoki. Tarvasjoen nuorisoseuran ylläpitämässä Vuorilinnassa tapahtuu taas, kun Hiekkalaatikkoteatterin ja nuorisoseuran yhteistyönä toteuttama yksinäytöksinen kantaesitys ”Totta ja satua” saa ensi-iltansa keskiviikkona 3.4.

Näytelmässä nähdään lasten saduista tuttuja hahmoja, mutta teos itsessään on tekijöiden mukaan kollaasi nykymaailman teemoista ja ilmiöistä ja onkin siksi suunnattu yli 12-vuotiaille katsojille. Käsikirjoittaja-ohjaaja Eetu Korpisalolle kipinä teatteriteoksen tekemiselle iski jo viime syksynä.

–Ajatus lähti puhtaasti siitä, että halusin tehdä jonkun näytelmän tälle keväälle ja aloin koota inspiraatiosta innostuneita näyttelijöitä projektiin mukaan. Sopivaa valmista tekstiä emme kuitenkaan onnistuneet löytämään, joten päätimme alkaa ideoida näytelmän sisältöä itse.

Ryhmä lähti aluksi tutkimaan, miten teatteriesitys oikeastaan syntyy.

–Heittelimme ideoita hahmoista, joita näytelmässä voisi esiintyä ja pidemmälle edetessä keskusteluissamme nousi esiin teemoja ja ilmiöitä nykymaailmasta sekä meistä ihmisistä. Satujen kautta ilmiöihin tutustumiseen antoi alkusysäyksen erään näyttelijän puoliso, joka toi esille täällä päin taatusti puhuttavan aiheen, eli sudet. Aloinkin pohtia suden roolia saduissa ja sitä kautta satujen vertauskuvallisuutta. Tämän kaiken pohjalta kirjoitin pikku hiljaa syksyn aikana nyt lavalla nähtävän teoksen, jonka voisi kuvailla olevan kuin peili meille kaikille itsestämme, Korpisalo kertoo.

Ainakin kymmenen erilaista viipottajaa

Tällaista näytelmää ei Korpisalon mukaan ennen ole tehty eikä nähty; sisältö on jotain uutta ja erilaista, mutta silti niin kovin tuttua. Teksti on käsikirjoittaja-ohjaajalle ensimmäinen oma näytelmäkäsikirjoitus, mutta kokonaisuudessa näkyy hänen mukaansa myös jokaisen näyttelijän kädenjälki.

–Näyttelijäkaarti on kokenutta, taitavaa ja heittäytymiskykyistä porukkaa ja siksi halusinkin myös kokeilla erilaista teatterin tekemisen prosessia, jossa teos syntyisi samalla kun prosessi etenee, vähän enemmän yhteistyönä kuin tiukasti johdettuna.

–Hahmojen kirjo näytelmässä on melkoinen, ainakin kymmenen erilaista viipottajaa. Joillakin näyttelijöillä on tupla- tai jopa triplarooli. Voin melkoisella varmuudella taata, ettei kukaan pysty arvaamaan millaisia hahmoja näytelmä tuo lavalle. Mutta jokainen hahmo tuo esiin jotain meistä ihmisistä tässä ajassa, Korpisalo kuvailee.

Korpisalon mukaan näytelmän nimi muotoutui vasta tekstin valmistumisen jälkeen ja sillä kuvastetaan sitä, kuinka satu ja todellisuus voivat kulkea käsi kädessä.

–Satua ja totta -muotoa on käytetty elämästä usein. Käänsimme sen tähän teokseen toisin päin sillä ajatuksella, että sadut kertovat todellisuudesta, aikansa oikeista ilmiöistä ja ajatusmaailmasta. Toisin sanoen totuus ei ole tarua ihmeellisempää vaan tarut ovat itse asiassa totuutta. Tämä kaikki ympärillämme on totta, josta kerrotaan satuja, Korpisalo pohtii.
Emmi Lovén


Hiekkalaatikkoteatteri ja Tarvasjoen nuorisoseura esittävät yksinäytöksisen teoksen ”Totta ja satua” Vuorilinnassa (Salomäentie 9, Tarvasjoki). Ensi-ilta keskiviikkona 3.4. klo 18. Muut näytökset perjantaina 5.4. klo 18, lauantaina 6.4. klo 14 ja sunnuntaina 7.4. klo 14. Näytelmää ei suositella alle 12-vuotiaille.

Liput: www.tarvasjoennuorisoseura.fi/LIPPUKAUPPA

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän