Hyvää kevättä, kaikesta huolimatta!

0

Nyt sitä voinee jo toivottaa, sillä kevätpäivän tasaukseen on enää viisi päivää ja kesäajan alkuunkin vain vajaat kaksi viikkoa. Saas nähdä, moniko meistä näkee vielä sen päivän, kun kesäajasta luovutaan ja siirrytään takaisin koko vuoden kattavaan normaaliaikaan. Sehän riippuu arvattavastikin siitä, mitä Unkarissa asiasta ajatellaan, joten epäilen, ettei meistä poloisista tuota ennätä näkemään muut kuin sylilapset.

Tarkemmin ajatellen tästä kahden ajan mallista luopumisessakin on ongelmansa. Suuri osa kansastahan haluaisi tehdä nykyisestä kesäajasta koko vuoden ajan. Kansanterveyteen perehtyneet asiantuntijat taas puoltavat kokovuotista ”talviaikaa”. Siitähän taas sotku syntyy.

Kalenterin vuodenajat ovat kuitenkin aika vaisu kevään merkki. Huomattavasti antoisamman tavan tehdä huomioita kevään etenemisestä saa etsimällä sopivan tienvarren tai ojan pientareen. Siellä kukkiva leskenlehti ja päivä päivältä monipuolistuva viserryskonsertti saavat kiukkuisimmatkin suupielet kääntymään hymyyn. Jos on ladannut kännykkäänsä äpin, jonka avulla voi tunnistaa kevään laulajia hauskuus moninkertaistuu – ainakin, jos muistaa ottaa sen kännykän mukaansa metsäretkelle.

Tekisiköhän hallitukselle ja työmarkkinaosapuolille hyvää käydä mahdollisesti ja toivottavasti alkavien uusien neuvottelujen väliajalla katsomassa ja kuuntelemassa kevättä. Jonkin sortin kävelykokoukset voisivat auttaa jumiutuneiden selkien ja poteroituneiden kantojen tuulettamiseen.

Se ongelma tulehtuneessa työmarkkinatilanteessa tosin on, että neuvottelijat näyttävät maalanneen itsensä nurkkaan. Tässä vaiheessa jokainen vieläpä omaan ahtaaseen nurkkaansa.

Mahtaisivatkohan neuvottelijat tarvita avukseen toisenlaisissa neuvotteluissa meritoituneen henkilön, vaikkapa tuon presidentinvaalissa kakkostilalle jääneen tai jonkun hänen kavereistaan?

Huumori on kyllä tosielämästä kaukana, kun ajattelee tätä sotkua. Jonkin tapaisesta näkökulman vaihdoksesta saattaisi siksi olla apua. Ainakin television ajankohtaisohjelmien anti, joka toistuu illasta iltaan samanlaisena, antaa aiheen tämän sortin epäilyyn.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com