Kaljahuurut on pyyhitty pois pubitikasta – Satatikassa vahva auranmaalaisedustus

0
Eero Syrjälä on heittänyt dartsia pitkään, mutta iän myötä heittoasentoa on täytynyt vaihtaa. –Olen siirtynyt etujalalta heittämisestä tasapainoisempaan asentoon ja nyt alkaa löytyä jyvä siinäkin asennossa. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Auran Hullun Ponin sivutilan lattialle on levitetty kolme metriä pitkät mattomodulit ja darts-taulut on nostettu seinälle. Kymmenisen ukkoa häärää taulujen ympärillä ja viskoo tikkoja kohti taulua. Viskominen lienee kuitenkin täysin väärä termi, eikä näitä aika arvokkaitakin tikkoja osteta halpahalleista. Näitä tikkoja heitetään tarkasti kohti sitä sopivinta numeroa, jota milloinkin tarvitaan. Keskimäärin kuitenkin kohti kahtakymmentä ja mielellään triplana.

–Pääosin kisoissa pelataan 501 eli aloitetaan siitä pistemäärästä ja lukemaa vähennetään heittämällä kohti nollaa pistettä. Viimeisen heiton täytyy olla tupla eli jos tarvitsee vaikka kuusi pistettä, heittää silloin tuplakolmosen, kertoo turkulaisen Satatikan puuhamies Eero Syrjälä.

Satatikka pelaa darts-sarjoissa kolmella joukkueella, joista yksi koostuu lähinnä auranmaalaisista pelaajista. Satatikan kolmoseen kuuluvat Pasi Kahari Kyröstä, Juha Hyrynsalmi, Jani Vahtera ja Joni Hongisto Aurasta, Jouni I. Kataja Riihikoskelta sekä Eero Syrjälä Tarvasjoelta.

Hullussa Ponissa heitetään viikkokisat perjantaisin ja divaripelit useimmiten lauantaiaamupäivisin.

–Viikkokisoja ei ole joka perjantai, mutta aika usein niitä on. Kisat löytyvät kisailu.net-nettiosoitteesta, jossa joka ikinen pelikin ikään kuin pelataan. Sieltä löytyvät tulokset ja kisoja voi seurata vaikka reaaliajassa. Jos nyt haluaa vaikka ilmoittautua huomenna viikkokisaan Outokummussa, voi netissä hoitaa ilmoittautumisen. Sitten pitäisi vaan keretä myös paikalle. Ehkä kannattaa valita kisa hieman lähempää, Syrjälä virnistää.

Aurassa on aiemmin ollut oma tikkakerho Haarikan aikaan, mutta siitä on jo hetki. Paikalliset pelaajat ilmoittautuivat Satatikan listoille, sillä se oli helpompaa kuin perustaa oma kerho.

–Pubitikka on siistiytynyt valtavasti viime aikoina. Kännäyshommat sen ympäriltä ovat vähentyneet paljon. Kyllähän kaikki heittäjät tietävät, että heittokättä ei kannata alkoholilla ruokkia. Tulos kärsii heti, Syrjälä analysoi.

Syrjälän mukaan dartsin pariin on hakeutunut viime vuosina paljon uusia pelaajia, nuoriakin.

–Sellaisia reilun parinkympin päälle olevia pelaajia on alkanut ilmestyä viikkokisoihin. Kisamäärät ovat kaksin-kolminkertaistuneet esimerkiksi Turussa, Syrjälä laskeskelee.

Auranmaan edustus Satatikan kolmosjoukkueessa on vahva. Tällä kertaa peleissä edusti Pasi Kahari, Eero Syrjälä, Jouni I. Kataja ja lainamies Turusta eli Sami Mondolin. Kuva: Tuomas Honkasalo

Eroon dartsismista

Jouni I. Kataja keskittyy heittoonsa hetken ja sitten kolme tikkaa lähtee kädestä vuorotellen aika nopeaan tahtiin.

–Tässä on vähän sellainen kolmen tikan suunta ainakin meidän tasolla. Ensimmäinen tikka määrittää ja kaksi muuta tulee perässä. Kisan lopussa täytyy tietysti hajottaa heittosuuntaa, mutta se on helpompaa heittää kolme samaan numeroon, Kataja paljastaa.

–Itsellä oli muutaman vuoden tauko, kun iski dartsismi eli tyhjä käsi toimi ihan hyvin ja käsi liikkui tikankin kanssa hyvin, mutta tikat eivät vaan irronneet kädestä kunnolla. Ne jäi vähän niin kuin käteen. Olen heittänyt yli 30 vuotta, mutta jännittävää, että sellainen tuli. Nyt se on mennyttä aikaa ja tikat liikkuvat taas. Treenaan melkein päivittäin sellaiset pari tuntia, Kataja kertoo.

Kataja vaihtoi päälajinsa biljardin dartsiin jokunen vuosi sitten.

–Biljardissa tuli aina sellaista vääntämistä siitä, oliko lyönti oikein vai ei. Dartsissa ei tarvitse vääntää. Pelin säännöt eivät jätä tulkinnan varaa ja onhan tätä kotona myös aika paljon kompaktimpi harjoitella, Kataja virnistää.

Dartsissakin tulee loukkaantumisia.

–Liikerata on hyvin samanlainen, vaikka heittäjien tyyleissä ja asennoissa onkin eroja. Käsi saattaa siinä rasittua, sillä treenatessa tulee kymmeniä, jollei satojatuhansia heittoja, Syrjälä kertoo.

Tuomas Honkasalo

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän