Pöytyän Urheilijoiden Alisa, Aino, Oosa, Liina ja Eerika kulkevat maajoukkuetiellä

0
Liina Jälkö, Oosa Riikonen, Aino Mahosenaho, Eerika Laaksonen ja Alisa Ahola ovat matkalla salibandyhuipulle.

SALIBANDY. Pöytyän Urheilijoiden hyvä kasvatustyö tuottaa jälleen uusia tulevaisuuden lupauksia. Seurasta aiemmin Suomen korkeimmalle sarjatasolle F-liigaan ja maajoukkueisiin ponnistaneiden jalanjäljillä seuraa useampi maajoukkuetiellä oleva tyttöjuniori.

Alisa Ahola (13), Aino Mahosenaho (14), Oosa Riikonen (13), Liina Jälkö (14) ja Eerika Laaksonen (13) ovat jo edenneet hyvän matkaa kohti tavoitettaan, sillä kullakin on jo kaksi tai kolme maajoukkuetieleiriä takanaan. Tähtäimessä tytöillä on maajoukkue. Tavoitteensa eteen tytöt ovat valmiita treenaamaan kovaa.

–Kovaa treenaaminen tarkoittaa, että yrittää täysillä ja tekee treenit huolellisesti, Aino miettii.

Kun treenejä on viisi kertaa viikossa ja pelejä useammassa joukkueessa, Oosa myöntää, että välillä haluaisi jonkin päivän jättää väliin. Oosan ja Liinan mukaan harjoituksiin jaksaa kuitenkin aina lähteä, kun sen jälkeen on taas hyvä olo.

–Salibandy on osa elämää, isosisko Roosan innoittamana lajin aloittanut Liina sanoo.

Liikunnallisia tyttöjä treeneihin vetää myös kaverit ja hyvä joukkuehenki.

LIINA JA AINO pelaavat tällä kaudella Pöytyän Urheilijoiden ja turkulaisen Airiston Salibandyn yhteisjoukkueessa valtakunnallista T16-sarjaa ja edustavat myös Pöytyän naisia Länsirannikon 2-divisioonassa. Alisa, Oosa ja Eerika puolestaan pelaavat Länsirannikon T14-sarjan lisäksi T16-sarjaa yhteisjoukkueessa.

–Näiden T14-tyttöjemme kovasta tasosta kertoo parhaiten se, että he pelaavat jo ikäluokkaa vanhempien sarjassa valtakunnallista sarjaa, valmentaja Lauri Heiliö sanoo ja mainitsee Pöytyältä pelaavan kaikkiaan kymmenkunta tyttöä näitä T16-sarjoja.

–Eli paitsi maajoukkuetiellä olevien, myös muiden tyttöjemme taso on kova.

Alisaa, Ainoa, Oosaa, Liinaa ja Eerikaa yhdistää valmentaja Heiliön mukaan oikeanlainen pieni nöyryys ja tunnollisuus tehdä töitä edetäkseen lajin parissa.

–Tämä näkyy myös kentällä. Tytöt ovat erittäin fiksuja pelaajia, jotka lisäksi tekevät hurjasti töitä molempiin suuntiin kentällä, hän kehuu suojattejaan.

–Alisa maalivahtina taas on todella rauhallinen ja kylmäpäinen, mitkä ominaisuudet sopivat lajin maalivahdille erinomaisesti, hän jatkaa.

Lähes kaikki tytöt ovat olleet salibandyn parissa esikouluikäisestä. Heiliö arvioi menestykseen vaikuttaneen eniten tyttöjen oma motivaatio ja innostus lajiin. Hänen mukaansa mainittava asia on sekin, että tytöt harrastavat, tai ovat ihan näihin hetkiin asti harrastaneet salibandyn lisäksi muita lajeja.

–Ihan niistä ensimmäisistä treeneistä asti koko näiden 09–10-ikäluokan tyttöjen tekemisessä on silmiinpistävää ollut keskittyminen treeneissä itse asiaan. Hauskaa treeneissä saa ja pitää olla, mutta niin, ettei itse tekeminen siitä kärsi, Heiliö sanoo.

–Tyttöjen yhteishenki on ollut myös poikkeuksellisen hieno; koko joukkueen pian kymmenvuotisen historian aikana ei ole ollut pienintäkään keskinäisen selvittelyn tarvetta. Kun lisäksi joukkueen pelaajien vanhemmat ovat olleet aktiivisesti mukana oheistoiminnoissa, on koko joukkueen toiminta saatu mielekkääksi ympäristöksi tytöille kehittyä.

PÖYTYÄN naisia valmentava Rauli Pätsi on viime syksystä asti saanut seurata tyttöjen kehitystä.

–Salibandy merkitsee heille paljon, se loistaa kauas, Pätsi sanoo luonnehtien tyttöjä motivoituneiksi ja eteenpäinpyrkiviksi.

Pätsin mukaan tytöistä näkee, että vaikka heillä on pallolahjakkuutta, he ovat harjoitelleet myös omalla ajallaan.

–Jos tai kun he jatkavat harjoittelua, heillä on taivas rajana.

Esikuvia nuorilla on useampia omastakin seurasta.

–Kaiken kaikkiaan nämä kaikki korkealle tasolle seurasta nousseet ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, että meillä on junioreilla erinomaiset edellytykset kehittyä ja samaan aikaan harrastaa lähellä, Lauri Heiliö toteaa.

Pöytyän Urheilijoiden menestyneitä kasvatteja

Maalivahti Olli Kuisma on U19-nuorten maailmanmestari vuodelta 2 017 ja viime vuoden Suomen mestari. TPS:ää edustaneella Kuismalla on myös SM-pronssia B-nuorista ja SM-kultaa A-nuorista. Kuisma pelaa F-liigaa TPS:ssä.

Hyökkääjä Sini Niinikoskella on SM-kultaa C- ja B-tytöistä. Niinikoski on edustanut FBC Loistoa ja TPS:ää F-liigassa kausilla 2019–2021 ja 2021–2022. Hän on ollut pitkään sivussa pelikentiltä loukkaantumisten vuoksi.

Hyökkääjä Pipsa Eko oli mukana T19 MM-pronssijoukkueessa vuonna 2 022. Eko pelaa F-liigaa FBC Loistossa.

Hyökkääjä Roosa Jälkö pelaa F-liigaa O2-Jyväskylässä.

Hyökkääjä Jarno Pensikkala on pelannut F-liigaa lahtelaisessa LASB:ssa. Nykyisin Pensikkala edustaa divarissa pelaavaa SaiPaa.

Puolustaja Eetu Loponen oli viime vuonna mukana U17-maajoukkueessa ja edustaa TPS:ää P19 SM-sarjassa.