Varhan palveluverkko supistuu, mutta kuinka paljon ja milloin – katso tästä tiedotustilaisuus

1
Kuvassa on Kyrön terveysasema.
Kuvassa on Kyrön terveysasema.

Varha kertoo perjantaina palveluverkkonsa karsimista. Kyse on siitä, mitkä terveysasemat, vuodeosastot ja muut palvelut jatkavat toimintaansa ja missä laajuudessa eri paikkakunnilla.
Varha on kutsunut tiedostusvälineet perjantaina tiedotustilaisuuteen kuulemaan, miten Varhan sote-keskuspalvelujen palveluverkkoa koskevat suunnitelmat etenevät.
Tiedotustilaisuus alkaa perjantaina 15.3. kello 13. AVL näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä.

 

Suunnitelmista kertovat hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen ja järjestämisjohtaja Antti Parpo.

Aluehallituksen varapuheenjohtaja ja aluevaltuutettu Jani Kurvinen (kesk.) uskoo, että perjantaina kuullaan ja nähdään radikaali esitys.
– Kyseessä ei ole vielä virallinen esitys, vaan ensimmäinen virkamiesten näkemys. Uskon, että se on todella radikaali. Hyvinvointialueella on kuitenkin 50 miljoonan sopeuttamistarve kiinteistöjen osalta, toteaa somerolainen Kurvinen.

Martikaisen mukaan palveluverkkopäätöksiin johtavassa valmistelussa on huomioitava niin paljon erilaisia seikkoja kiinteistöjen kunnosta maantieteeseen ja henkilöstöpulaan, että se ottaa aikaa. Varha käy myös keskusteluja alueensa kuntien kanssa niiden näkemyksistä palveluverkosta.
Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen on kertonut, että ensimmäisiä linjauksia tulevasta palveluverkosta pyritään tuomaan päätöksentekoon huhtikuussa.

Palveluiden käyttäjille valmistelua on varjostanut salaperäisyys. Suunnitelmia, näkemyksiä tai mahdollisia rajauksia ei ole annettu julkisuuteen.
Varha on muokannut karsintasuunnitelmien rinnalla myös omaa päätöksentekomalliaan ja hallintosääntöään. Myös tämä on osaltaan aiheuttanut epäluuloa aihetta kohtaan.

Maaliskuun alun kokouksessaan aluevaltuusto muutti hallintosääntöään. Palveluverkon periaatteista ja sotekeskusten sekä soteasemien alueellisesta sijoittumisesta tulee päättämään aluevaltuusto. Toimipaikkakohtaisista ratkaisuista päättää puolestaan aluehallitus ja vain yhden tulosalueen palveluja sisältävien toimipisteiden osalta sen lautakunta.

Käytännössä menee siis vielä pitkä aika ennen kuin varsinaissuomalaiset saavat tietää, missä heidän sote-palvelunsa tulevaisuudessa sijaitsevat.
On myös mahdollista, että perjantain tiedotustilaisuudessa ei kerrota vielä konkreettisia esityksiä, vaan siinä kerrataan vain asian aikataulua.

Aluehallituksen on tarkoitus käsitellä palveluverkkoa kesäkuussa, ja niitä koskevat päätökset on tarkoitus tehdä hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa 12.6.2024.
Palvelujen uudistamisessa huomioidaan vuonna 2023 hyväksytty palvelustrategia sekä Varhan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jossa on asetettu 50 miljoonan euron säästötavoite vuoden 2026 loppuun mennessä.

1 KOMMENTTI

  1. Sain käsityksen esityksestä Kyröläisenä että Kyrön terveysasema lakkautetaan piakkoin ja terveyspalvelut saadaan jatkossa Riihikosken palvelupisteestä.
    Siellä tulisi nykyiset palvelut säilyttää.
    Vai karsitaanko vuodepaikkoja tai jotain muita palveluja sieltäkin on vielä auki millä repertuaalilla toiminta jatkuu.

Kommenttien lisääminen on estetty.