Arkiruokaa: Katja ja Kari Laine ovat kehitelleet marinadin, joka sopii lihalle, kanalle ja kalalle

0
600 grammaa kanan rintafileitä marinoituu mausteisessa liemessä. Kuva: Teija Uitto

ARKIRUOKAA-JUTTUSARJA / Teija Uitto.
Tuoksu on huumaava. Talon ovella ei tarvitse kysellä, missä keittiö on, sillä tuoksu ohjaa perille. Katja ja Kari Laine ovat jo aloittaneet kokkaamisen keittiössään Uudenkaupungin Sundholmassa.

Tuoksusta tunnistaa valkosipulin, mutta muuten on vaikea arvata, mitä uunissa muhii.

–No tällä soosilla ei ole mitään nimeä. Mikä sen nimi voisi olla, Katja Laine esittelee padassa porisevan liemen.

–Ehkä chilisoosi, puoliso ehdottaa.

Katja ja Kari Laine ovat yhdessä kehitelleet marinadin, joka sopii yhtä hyvin lihalle, kanalle kuin kalallekin.

Resepti toimii arkena ja pyhänä. Juhlaversiossa on vain lisäksi loraus kermaa.

Marinadin pohjana on soija ja öljy. Laineet maustavat ja pilkkovat marinadiin, mitä mieli tekee ja kaapeista löytyy.

–Meiltä löytyy jääkaapista aina dijonsinappia ja kaapista kuivattua chiliä.

Tällä kertaa he ovat marinoineet broilerin rintafileitä. Marinoidun broilerin, lihan tai kalan voi paistaa uunissa tai pannulla.

–Marinadi toimii myös ribsien glaseerauksessa.

Broilerimarinadiin pariskunta on pilkkonut lisukkeeksi paprikaa ja ananasta. Possun kanssa he suosittelevat omenaa, paprikaa ja erilaisia kaaleja. Naudan kanssa sopivat kovat juurekset, mutta myös paprika ja pavut. Kalapannulle voi lisätä vaikka parsakaalia, sitruunaa ja korianteria.

Ruuanlaitto on Laineilla koko perheen harrastus. Kokkailu kiinnostaa myös aikuisia lapsia, Mariaa ja Mikaelia.

–Olemme käyneet aika monta ruokakurssia. Niiltä saa aina uusia ideoita. Karin kanssa olemme olleet paellakurssilla Barcelonassa. Marian kanssa olemme osallistuneet paikallisen Vakka-opiston thairuoka-, voileipäkakku-, kääretorttu- ja suklaakursseille, Katja Laine kertoo.

Vanhemmat ovat seuranneet Instagramista, miten heidän poikansa on viime kuukausina kiertänyt Thaimaata, Laosia, Vietnamia, Kamputseaa ja Malesiaa. Mikael Laine on reppureissulla Aasiassa.

–Tuskin maltan odottaa, minkälaisia reseptejä hän tuo tuliaisena, äiti nauraa.

Tässä perheessä ruoka on todella tärkeää. Oman ruuan lisäksi perheen keittiössä kokataan ja leivotaan muuallekin. Katja Laine työskentelee Uudenkaupungin teatterissa teatterisihteerinä ja on leiponut teatteriin väliaikatarjoilua.

Crusell-viikon yleisö muistaa maittavat lohileivät, joita Sundholman keittiössä on myös värkätty.

–Saaristolaislimpun leivon itse. Leivällä on savustetun lohen lisäksi remouladekastiketta, Katja Laine paljastaa herkkuleivän salaisuuden.

Hän pitää ystävänsä Henna Routin kanssa kokkikerhoa Lokalahdella 1.–6.-luokkalaisille.

–Sen ikäiset ovat mahdottoman innostuneita ruuanlaitosta.

Katja Laineella tekemistä riittää, sillä hän vetää myös puutarhapiiriä ja Uudenkaupungin Vanhat talot -yhdistystä. Niinpä arkiruoka on enimmäkseen puolison vastuulla, etenkin nyt, kun hän on lomautettuna autotehtaalta.

–Silloin kun on aikaa, ruokaa tehdään yhdessä.

Ruuanlaitto on Katja ja Kari Laineen perheen harrastus. Kuva: Teija Uitto

Tärkeintä on aina maku. Laineet kokeilevat erilaisia reseptejä ja kehittävät niitä itse. Usein pöydässä on itse pyydettyä kalaa. Yhdessä Laineet harrastavat syksyllä veneestä pilkkimistä ja jigikalastusta.

–Myös Karin isä on ollut kova kalastamaan, niin meillä on aina syöty paljon kalaa. Harvemmin tulee ostettua kaupasta lohta, mutta joskus sentään, kun minusta se on niin hyvää, Katja Laine kertoo.

Kari Laineen bravuuri on ”affensoppa”.

Yksi koko perheen suosikki kautta aikojen on ollut makaronilaatikko.

–Sen teemme kirkkaaseen liemeen, eli emme laita laatikkoon munamaitoa, Katja Laine vinkkaa.

Laatikossa hyödynnetään makaronien keitinvesi, se maustetaan lihaliemikuutiolla ja muilla mausteilla sekä kuorrutetaan juustoraasteella.

Laineet suosivat ruuanlaitossa lähituotteita. Niinpä broilerimarinadiin käytetään pari lusikallista naapurin tuottamaa hunajaa. Perunat ja munat haetaan lähitiloilta ja omenamehu tehdään Sundholman kartanon omenoista. Mustikat poimitaan oman talon ympäristöstä ja raparperit, luumut, tomaatit, kurkut, chilit ja lipstikka omasta pihasta.

–Pyrimme siihen, että ruokahävikkiä on mahdollisimman vähän. Tämä marinadi auttaa ruokahävikin vähentämisessä. Nahistunut paprikakin maistuu hyvältä, kun sen marinoi, Katja Laine lupaa.

Mitä hyvää, helppoa ja nopeaa arkiruokaa teillä syödään? Auranmaan Viikkolehden ja muiden TS-yhtymän lehtien yhteisessä Arkiruokaa-juttusarjassa vieraillaan ruokapöydissä eri puolella Varsinais-Suomea ja vinkataan ratkaisuja arjen ruokapulmiin.

Haluatko jakaa hyvän, helpon ja nopean arkiruokareseptisi lukijoiden kanssa? Laita viestiä osoitteeseen lukijalta@avl.fi


RESEPTI: Chilisoosi

1 rkl öljyä

3 rkl soijaa

1 rkl makeaa chilikastiketta

2 rkl hunajaa

3 kynttä valkosipulia

1 tl dijonsinappia

hyppysellinen suolaa

1/2 tl mustapippuria

1 kuivattu chili pilkottuna

Sekoita marinadiainekset ja marinoi fileet. Tällä kokkauskerralla mukana oli 600 g kanan rintafileitä, lisukkeina paprikaa ja ananasta