Hyvää ja toimivaa ei pitäisi rikkoa

0

Hyvä työyhteisö on merkittävä tekijä työssä viihtymisen kannalta. Työyhteisön hyvä yhteishenki muun muassa auttaa jaksamaan vaativaa ja vastuullista työtä, vähentää kuormitusta sekä sitouttaa työhön. Nämä seikat soisi otettavan huomioon, kun yhtenäistämisen ja säästämisen nimissä kajotaan työyhteisöihin alalla, jossa on valmiiksi työvoimapulaa.

Hyvinvointialueen rakentaminen on jo rikkonut toimivia käytäntöjä ja työyhteisöjä, esimerkiksi Pöytyän kotisairaalan. Toivottavasti samoin ei käy esimerkiksi Marttilan kotipalvelulle, jonka hyvästä yhteishengestä kerromme tässä lehdessä. Uutta rakentaessa kannattaa muistaa, että vanhan ja toimivan rikkomisesta saattaa mahdollisesti syntyä säästöjä, mutta siinä voidaan myös menettää työntekijöitä ja osaamista. Siihen ei ainakaan ole varaa.

Työvoimapulan ja säästöpaineiden kanssa painivan Varhan sopisi myös muistaa, että paremmin kuin festariliput, työntekijöitä motivoinee mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja tarjolla olevaan palveluun. Jos tämä mahdollisuus on aiemmin ollut, on taatusti turhauttavaa todeta, että paikallinen päätöksentekomahdollisuus on viety eikä lopulta kukaan kanna vastuuta päätöksistä tai ylipäätään tunne asioita. Tällä hetkellä tilanne valitettavasti tuntuu olevan sellainen. Niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin on lähes mahdoton Varhan viidakosta selvittää, missä asiassa kenenkin puoleen kääntyä. Syntyykö siitä säästöä? Loppujen lopuksi, tuskin.