Koskelaiset aikovat kääntää Varhan pään – Kunnassa kerätään adressia paikallisten sote-palvelujen puolesta

0
Varhan aluehallituksen varapuheenjohtaja Jani Kurvinen kertoi Seolle kokoontuneelle väkijoukolle, miten palveluverkkoa koskeva päätöksentekoprosessi etenee.
Varhan aluehallituksen varapuheenjohtaja Jani Kurvinen kertoi Seolle kokoontuneelle väkijoukolle, miten palveluverkkoa koskeva päätöksentekoprosessi etenee.

KOSKI. Kosken Seon yrittäjiin kuuluva Aila Lepistö kutsui torstai-iltana väen koolle laatimaan Vastinetta Varhalle -adressia ja kuulemaan päätöksenteon tilanteesta. Lepistö tietää koskelaisten olevan vihaisia Varhan julkaisemasta viranhaltijavalmistelun tilannekuvasta, jossa paikallista terveysasemaa esitetään suljettavaksi vuoden 2026 loppuun mennessä. Viranhaltijat esittävät, että jatkossa koskelaiset saisivat terveyspalveluja Somerolta sekä Loimaalta.

Lepistö kertoo pohtineensa seurauksia ja todenneensa, ettei hänkään haluaisi iän karttuessa ja palvelutarpeen kasvaessa matkata tämän tästä kaupunkiin.

– Nyt labrassa on helppo pistäytyä varttitunnissa vaikka kesken työpäivän, Lepistö sanoo.

Hän ymmärtää myös Kosken apteekkarin huolen toiminnan jatkumisesta, sillä todennäköisesti moni haluaisi ostaa lääkkeet heti lääkärillä käytyään, sote-asemaa tai -keskusta lähinnä olevasta apteekista.

Tärkeänä kysymyksenä Lepistö pitää kouluterveydenhuollon sekä hammashoidon tulevaisuutta, etenkin kun koulukeskuksessa opiskelee paljon nuoria lähikunnistakin.

Lepistö luottaa Kosken terveyspalveluja puolustavalla adressilla olevan vaikutusta Varhan päätöksentekijöihin.

– Adressin tekeminen on parempi vaihtoehto kuin olla hissuksiin ja niellä koko asia. Aika vaikea olisi enää markkinoida Koskea elinvoimaisena, lapsiperheitä houkuttelevana kuntana, jos täältä häviää terveyspalvelujen lisäksi esimerkiksi neuvolapalvelut, Lepistö tuumaa.

Vastinetta Varhalle -adressia ideoinut Aila Lepistö pelkää, että terveyspalvelujen karsimisesta kärsisi myös paikallinen apteekki.
Vastinetta Varhalle -adressia ideoinut Aila Lepistö pelkää, että terveyspalvelujen karsimisesta kärsisi myös paikallinen apteekki.

Valmistelua vajain tiedoin

Vaikutusmahdollisuuteen uskovat myös Kosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marja Jalli (kesk.) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja sekä Varhan aluevaltuuston varavaltuutettu Heikki Pietilä (kesk.). Varha on taipunut pyytämään kunnilta vastineen palveluverkkosuunnitelmistaan ja sellainen on Koskellakin tekeillä. Kuntien tulee jättää vastineensa huhtikuun loppuun mennessä ja samalla Varhalle luovutetaan Koskella kerättävä adressi.

Heikki Pietilä arvelee, että Varhan viranhaltijoiden kaavailuihin saattaa hyvinkin tulla muutoksia, kun kunnanhallitus pääsee tarkentamaan tietoja ja luomaan kuvaa kokonaisuudesta. Esimerkiksi Kosken terveysaseman viimevuosien tilastot eivät lääkärivajeen vuoksi kerro terveyspalvelujen todellisesta kysynnästä. Lisäksi Pietilä harmittelee viranhaltijoiden sivuuttaneen vanhusten palvelukeskuksen ja koulukeskuksen tarpeet sekä pitkät etäisyydet ja julkisen liikenteen puutteen.

Pietilän mielestä Kosken ei vielä kannata ryhtyä palkkaamaan perinteistä kunnanlääkäriä, vaan realistisempi tavoite on riittävillä palveluilla varustettu Varhan sote-piste.

– Siellä on oltava lääkäri, hammashoitola ja laboratorio, hän luettelee.

Paikallinen sote-piste olisi perusterveydenhuollon ylläpitoa, mikä taas vähentäisi kalliin erikoissairaanhoidon käyttöä.

Kunnanvaltuutettu Pertti Kujalan (ps.) mielestä koskelaisten adressille on luotava uskottavuutta kustannuslaskelmilla. Kujala vertaisi, mitä käynti terveysasemalla maksaa nyt ja mitä se tulee jatkossa yhteiskunnalle maksamaan, kun huomioidaan vielä Kela-kyyditkin.

Heikki Pietilän mielestä Varhan kaavailut voisivat johtaa nurinkuriseen tilanteeseen, jossa marttilalaisen nuoren äiti lähtisi työpaikaltaan Salosta viemään Koskella opiskelevaa lastaan vastaanotolle Riihikoskelle.
Heikki Pietilän mielestä Varhan kaavailut voisivat johtaa nurinkuriseen tilanteeseen, jossa marttilalaisen nuoren äiti lähtisi työpaikaltaan Salosta viemään Koskella opiskelevaa lastaan vastaanotolle Riihikoskelle.

Varha tarvitsee aikaa

Adressitilaisuuteen kutsuttu Varhan aluehallituksen varapuheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.) on vakuuttunut, että paikallistuntemusta tarjoavalla kansalaisaktivismilla on merkitystä lopullista palveluverkkoa sorvatessa.

– Varhan virkamiehet tekevät esitykset, mutta vasta toimielimet päättävät, Kurvinen tähdentää.

Aluevaltuusto päättää sote-asemista sekä sote-keskuksista kokouksessaan 12.6. Aluehallitus ja sote-palvelulautakunta päättävät sote-pisteistä todennäköisesti seuraavalla viikolla.

Kurvinen muistutti, että Varhan on karsittava menoja noin 300 miljoonaa euroa vuoteen 2026 mennessä. Hän pitää taloustilanteen oikaisemista mahdollisena, mutta realistinen aikajänne olisi 5–6 vuotta, eli reilusti pidempi kuin valtiovalta toivoo.

Varha on jo tehostanut toimintaansa yt-neuvotteluilla, joiden toinen osa on luvassa kuluvan vuoden aikana. Kurvisen mukaan tarkoituksena ei ole vähentää henkilöstöä, josta on jo ennestään pulaa. Sen sijaan tekijät pyritään asettamaan oikeisiin paikkoihin. Väistämättä edessä on toimipisteiden sulkemisia ja siihen liittyy pelko, etteivät vapautuvat työntekijät välttämättä jää Varhan palvelukseen.

Ensi syksynä Varha yhtenäistää asiakas–potilastietojärjestelmänsä, mitä Kurvinen pitää merkittävänä askeleena. Varhan aloittaessa Varsinais-Suomessa oli kuusi erilaista pääjärjestelmää, joista oli useita eri alaversioita. Kurvinen väittää tämän johtuneen siitä, että kunnat suojelivat itsenäisyyttään hankkimalla itselleen erilaisen järjestelmän kuin naapurikunnassa.

Vastinetta Varhalle -adressi on allekirjoitettavissa Kosken Seolla ja Kosken apteekissa sekä kirjastossa 26.4.2024 saakka.