Nuorten teatterintekijöiden ”Väärämielisten” teemoina mielenterveys, naisen asema ja erilaisuus

0
Katarina (Ida Isotupa), Hilda (Sanja Hankaniemi) ja Erika (Milo Karhu) pystyvät saarella avautumaan toisilleen ja luomaan ystävyyssuhteen. Kuva: Emmi Lovén

AURA. Millaista on elää yhteiskunnassa, jossa hulluksi leimataan erilaisuuden perusteella?

”Väärämieliset” kertoo tarinan neljästä naisesta, jotka ovat päätyneet hoitoon parantumattomasti mielisairaille naisille tarkoitettuun laitokseen. Saarella lapsensa tulipalossa menettänyt Maria, seksuaalivähemmistöä edustava Katarina, miesten kaltoinkohtelema Hilda ja kadulla kasvanut Erika yrittävät irtautua menneisyydestään ja luovia keinoja kaihtamattoman lääkärin hoitokokeiluista lävitse apunaan ystävyys, läsnäolo ja huumori.

Auran nuorisoteatterin lukioikäisten ryhmä tuo huhti-toukokuun vaihteessa Auraamon näyttämölle Sara Hännisen ja Sanni Ansarannan käsikirjoittaman yksinäytöksisen draaman. Tarvasjoelta lähtöisin oleva Hänninen vastaa myös näytelmän ohjauksesta ja ehtii tarinankerrontaan mukaan vielä näyttämönkin puolelle. Näytelmäteksti syntyi alunperin ryhmän jäsenten lukiodiplomityön suorittamisen yhteydessä, kun valmiin tarkoitukseen sopivan tekstin löytäminen huomattiin haasteelliseksi.

–Työryhmän jäsenet ovat kotoisin ympäri Varsinais-Suomea, mutta opiskelemme kaikki tällä hetkellä Turun klassillisen lukion ilmaisulinjalla, jossa opiskelu painottuu taideviestintään. Väärämieliset-näytelmä onkin alunperin tehty teatteritaiteen lukiodiplomityöksi, eli vähän kuin ylioppilaskirjoituksena. Itse suoritin diplomin ohjaajantyöstä, yksi puolestaan valosuunnittelusta ja loput näyttelijäntyöstä. Lisäksi mukaan eksyi prosessin aikana lukiostamme kaksi nuorempaa opiskelijaa, jotka toimivat avustavissa rooleissa näytelmässämme. Kaikki työryhmän jäsenet olivat aktiivisesti mukana ideoimassa hahmoja ja kohtausten sisältöä, Hänninen sanoo.

Näytelmässä kuvattua aikakautta ei ryhmän mukaan ole haluttu tarkkaan määritellä, mutta vahvana inspiraation lähteenä nuorten luomaan kokonaisuuteen on toiminut Seilin saari sekä Kellokosken ja Lapinlahden mielisairaalat 1800–1900-lukujen vaihteessa. Esityksen visuaalinen ilme onkin kokonaan työryhmän omaa käsialaa aina puvustusta ja lavastusta myöten.

–Tarina, sen hahmot ja tapahtumat ovat täysin fiktiivisiä, vaikka kirjoittaessa olemmekin inspiroituneet vahvasti historiallisista faktoista. Tähän päädyttiin kunnioittaaksemme oikeiden ihmisten kohtaloita. Näytelmä keskittyy mielenterveyden ja naisen aseman historiaan, mutta se kuitenkin pyrkii esittämään useita nykyajan kanssa resonoivia kysymyksiä. Esitys herättääkin taatusti ajatuksia ja rankkojen teemojensa keskellä se on myös hauska, koskettava, inhimillinen ja samaistuttava, Hänninen kuvailee.

Esitys mukana Ramppikuumeessa

”Väärämieliset” sai Hännisen mukaan ensiesityksensä jälkeen runsaasti positiivista palautetta ja sen myötä ryhmä rohkaistuikin hakemaan ja pääsikin mukaan osaksi valtakunnallista Ramppikuume-nuorisoteatteritapahtumaa, joka järjestetään Kankaanpäässä 19.4.–21.4. Hakijoita oli tänä vuonna 18 ja ryhmän esitys on yksi kahdeksasta valituksi tulleesta.

–Olimme todella positiivisesti yllättyneitä kun meidän teoksemme valittiin mukaan ja toivomme, että pääsemme esiintymään ryhmämme kanssa myös tulevaisuudessa. Tapahtuma on loistava mahdollisuus saada lisää näkyvyyttä esitykselle sekä palautetta alan ammattilaisilta. Haaveilenkin itse teatteriohjaajan opinnoista lukion jälkeen ja myös muutama muu ryhmämme jäsenistä aikoo hakea teatterialan jatko-opintoihin, Hänninen kertoo hymyillen.

Emmi Lovén

Auran nuorisoteatterin lukioikäisten ryhmä esittää näytelmän ”Väärämieliset” Auraamossa (Turuntie 1, Aura). Ensi-ilta perjantaina 26.4. klo 19. Muut näytökset sunnuntaina 28.4. klo 16, tiistaina 30.4. klo 19 ja sunnuntaina 5.5. klo 19. Esityksen kesto on noin 35 minuuttia. Näytelmää ei suositella alle 12-vuotiaille.

Liput myynnissä ovelta tai ennakkoon osoitteesta https://forms.gle/RvW49qCXx31EygKC8

Myynnissä on sekä tavallisia lippuja (7e) että kalliimpia kannatuslippuja. Lipputulot käytetään Ramppikuume-tapahtuman osallistumiskuluihin.

FAKTA

Ramppikuume on valtakunnallinen teatteritapahtuma 13–20-vuotiaille nuorille.

Tapahtuma järjestetään vuosittain Kankaanpäässä. Viikonloppu koostuu koulutuspajoista sekä kilpailussa jatkoon päässeiden esitysten katselmuksista.

Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Suomen Nuorisoseurat.

Esiintyvät ryhmät saavat palautetta yleisöltä ja ammattilaisista koostuvasta raadista.