Oripään seitsemän keskiaikaista puuveistosta saadaan pelastettua

0
Oripään kirkon Pyhän Yrjön veistoskokonaisuuden hevonen, lohikäärme ja pelastettava prinsessa ovat erillään. Väritkin ovat vuosisatojen myötä haalistuneet. Konservoija kiinnittää osat yhteen. Kuva: Tanja Savonen

AURANMAA. Pöytyän seurakunta sai Kirkkohallitukselta 20 300 euroa Oripään kirkon seitsemän keskiaikaisen puuveistoksen konservointiin. Muun muassa Pyhää Birgittaa, Pyhää Henrikiä ja Pyhää Annaa esittävät kookkaat veistokset ovat 1500–1600-luvulta, kertoo ne hyvin tunteva entinen seurakuntamestari Tanja Savonen.

– Veistoksia on säilytetty kirkon sakastin yläkerrassa ja ne ovat päässeet huonoon kuntoon, mutta ovat konservoitavissa.

Myös Pöytyän kirkon enkelitaulun konservointiin saatiin 2100 euroa. Oripään kirkon sakastin alapohjan korjaustöihin ei sen sijaan avustusta saatu.

Salon seurakunnan Kosken kirkkoa koskevat anomukset eivät menneet läpi Kirkkohallituksessa. Kirkon urkujen peruskorjauksen kustannusarvio oli 100 000 euroa ja freskojen restauroinnin kustannusarvio lähes 15 000 euroa. Molemmat jäivät avustuksetta. Päätöksessä todetaan, että Kosken osalta avustusta ei voida myöntää, koska anomuksen tiedoissa oli puutteita.

Kirkkohallitus myönsi avustuksia kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon yhteensä noin 8,5 miljoonaa euroa. Avustushakemuksia saapui 126 kappaletta 72 eri seurakuntataloudesta.


OIKAISU tehty 23.4.2024 klo 15.00

Pöytyän seurakunta haki avustusta Oripään kirkon sakastin lahonneeseen alapohjaan, ei kirkon kattorakenteisiin, kuten alkuperäisessä tekstissä virheellisesti mainittiin. Remontin kustannusarvio oli avustuksessa 156 000 euroa. Sakastin alapohja on nyt lähes valmis. Kirkkohallitus ei myöntänyt avustusta remonttiin.