Pöytyä hakee helpotusta resurssipulaan ja ostaa vuokra-asuntojensa hallinnoinnin Hemman isännöinniltä

0
Pöytyän kunnan vuokra-asunnot ovat pääosin rivitalohuoneistoja, jotka sijaitsevat Kyrössä, Riihikoskella ja Yläneellä. Kuva on otettu Riihikoskella tammikuussa 2024.
Pöytyän kunnan vuokra-asunnot ovat pääosin rivitalohuoneistoja, jotka sijaitsevat Kyrössä, Riihikoskella ja Yläneellä. Kuva on otettu Riihikoskella tammikuussa 2024.

PÖYTYÄ. Tekninen lautakunta on päättänyt, että Pöytyän kunta hankkii vuokra-asuntojensa hallinnointipalvelua Hemman isännöinniltä kuluvan vuoden loppuun saakka. Palvelun kuukausihinta on 5 600 euroa. Se sisältää muun muassa asiakaspalvelun, huoneistojen markkinoinnin, vuokraustoimet sekä huoneistojen sisäpuolisen kiinteistönpidon.

Pöytyän kunnalla on yli 200 vuokrattavaa asuntoa, joiden hallinnoinnista on vastannut virkasuhteinen asuntosihteeri. Kunnan asuntosihteeri on hoitanut myös kunnan tytäryhtiöiden hallinnon, mukaan lukien kirjanpidon. Asuntosihteeri jäi vuoden alussa virkavapaalle.

Tällä hetkellä asuntojen vuokrausta ja vuokrien laskutusta sijaistaa teknisen toimiston toimistosihteeri. Hän hoitaa asuntohakemusten vastaanoton, sopimusten teon, asuntojen esittelyn kiinteistönhoitajien avustuksella ja muun asiakaspalvelun sekä vuokralaskutuksen. Toimistosihteerille on saatu tilapäisapua ostolaskujen tiliöintiin toukokuun loppuun asti. Kunnan omistamilla taloyhtiöillä, eli niin sanotuilla tytäryhtiöillä, on kullakin oma kirjanpitonsa. Näiden yhtiöiden tilinkäyttöoikeudet on ainoastaan asuntosihteerillä ja hän on hoitanut yhtiöiden maksuliikenteen myös poissaolonsa aikana.

Kunnan hallintojohtaja Jussi Heinonen ja tekninen johtaja Tarmo Rantanen ovat todenneet, että tämänhetkinen järjestely on käytettävissä olevat resurssit huomioiden liian kuormittava. Pöytyän kunnanvaltuusto teki vuonna 2023 päätöksen, että kunnan ja sen tytäryhtiöiden omistamat asunnot yhtiöitetään. Näin ollen määräikainen hallinnointiresurssi tarvitaan kuluvan vuoden loppuun saakka. Tämän jälkeen vuokra-asuntojen hallinnoinnin hoitaa varta vasten perustettava, Pöytyän kunnan omistama yhtiö.