Sote-piste on näppärä keksintö

0

Viime viikolla Koskella kerättiin nimiä Vastinetta Varhalle -adressiin vielä senkin jälkeen, kun aluevaltuusto oli päättänyt järjestää sote-pisteet jokaiseen Varsinais-Suomen kuntaan ja myös oripääläiset olivat hiljattain aktiivisia Varhan suuntaan. Vaikka koskelaisten ja oripääläisten suurin huoli sote-palvelujen säilymisestä kotikonnulla hälveni, helpotuksen huokausta ei sovi päästää ja paikallisia tarpeita valottavan adressin lähettäminen oli koskelaisilta järkevä teko.

Käynnissä näyttää olevan kisa, ketkä saavat millaisenkin sote-pisteen ja mihin. Varhan nettisivujen perusteella pisteiden väliset erot voivat olla tuntuvia. Pienimmät olisivat avoinna kerran viikossa ja suurimmat viitenä päivänä. Kaikissa pisteissä olisi sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan ammattitaidon mukaisia palveluja sekä tarvittaessa lääkärin vastaanottoja, pääsääntöisesti kuitenkin etäpalveluna hoitajan vastaanotolla. Sote-pisteisiin jalkautuvat ammattihenkilöt voisivat tarjota muitakin palveluja, kuten näytteenottoa, lääkinnällistä kuntoutusta ja neuvolapalveluja.

Moneksi taipuva sote-piste vaikuttaa muokattavuutensa ansiosta näppärältä. Keskeinen kysymys jatkon kannalta onkin, kuinka herkällä korvalla Varha kuuntelee paikallisia tarpeita. Toivottavasti palveluja ei tarvitse jatkossa vängätä adressien voimin. Toivoa myös sopii, että sote-pisteet tulevat asianmukaisiin tiloihin, eikä verhon taa palvelutalon tuulikaappiin.