Tätä mieltä: ”Terveyden lähipalvelut joka kunnassa on ihmisläheinen ja oikea päätös”

0

Varsinais-Suomea moitittiin – ja hiukan syystäkin – siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen lähti liikkeelle meillä hitaasti. On totta, että meillä palveluista vastasivat aiemmin kymmenet erilliset tahot pitkin maakuntaa. Niiden järkevä liittäminen yhteen on pitkä ja kivinen taival. Kaikki on yhä alussa eikä urakkaa helpota Orpon-Purran hallituksen suuret säästösuunnitelmat.

Olen kuitenkin iloinen siitä, että meillä Varsinais-Suomessa on kyetty vaativien olosuhteiden keskellä rakentamaan puolueiden välinen yhteinen näkemys siitä, että jokaisen kunnan asukkaat ovat samanarvoisia. Yhtä tärkeitä ihmisiä sairauksineen ja huolineen.

Virkakunnan pohjaesitys kaadettiin kumoon ja ihmisläheinen ote ja maalaisjärki palautettiin pöytään. Virkaesityksellä maalaillut säästöt olivat sitä paitsi vain teoreettisia. Kelan matkakorvaukset taksirallista siitä olisi vaan kasvaneet.

Varsinais-Suomen linjaus poikkeaa maan monesta muusta kolkasta. Sekin kannattaa huomata. Konkreettiset kuntakohtaiset päätökset tehdään vasta kesäkuussa ja tietenkin oleellista on, miten se käytännössä toimeenpannaan. Iso huoli liittyy niin sanottujen entisten kuntien palvelujen säilymiseen.

Minimissään nyt tehty linjaus tarkoittaa terveydenhoitajan vastaanottoa ja laboratorionäytteitä, suurimmillaan kaiken kattavaa sote-keskusta.

Hyvänä asiana kotikunnan lähipalvelujen rinnalla kulkee pyrkimys omaan tiimiin potilaan ympärillä ja hoidon jatkuvuuteen. Vastaavaa lähiajattelua tarvitaan myös ikäihmisten palvelutalojen sijainnissa. Jokaisella pitäisi olla oikeus vanheta kotikunnassaan.

Lähipalvelujen puolustaminen oli puolueeni vaalilupaus ja olen tyytyväinen, että sen ympärillä saavutettiin yksituumaisuus. Kun valtakunnan sote-keskustelu käy kuumana kuin hellankoukku sairaaloiden ja säästöjen ympärillä, puolueiden sopu kotiseudun lähipalveluista on valtavan iso asia.

Kaikki fiksut ihmiset ymmärtävät, että suuressa muutoksessa asiat eivät säily ennallaan. Senkin jokainen tajuaa, että ikääntyvässä maassa palveluiden turvaaminen käy joka päivä vaativammaksi. Ja senkin me kaikki tiedämme, että Suomen talous on 15 vuoden heikon talouden kasvun jälkeen pulassa. Niukkuutta jaetaan.

Näissäkin olosuhteissa on tärkeää, että hyvinvointiyhteiskunnan ytimissä olevia asioita; ikäihmisten, lasten, vammaisten ja sairaiden asiaa johdetaan arvot edellä. Hyväksymme tuttujen hoitajien ja lääkärien vastaanottojen rinnalle digitaaliset palvelut ja vaikkapa hammashoitoa liikkuvana palveluna.

Silti on välttämätöntä, että jokaisen veronmaksajan kotikunnassa on osoittaa paikka, jossa hyvinvoinnin takaajat, Varhan ammattilaiset ovat läsnä ja tarjoavat apuaan.

Tästä kannattaa pitää kiinni jatkossakin.

Annika Saarikko

aluevaltuuston jäsen

Keskustan puheenjohtaja

Oripää