Vapaapalokuntalaiset harjoittelivat Raunion sahalla suurella vesimäärällä

0
Koskella pidettyyn paloharjoitukseen osallistui 10 pelastuslaitoksen yksikköä ja 30 pelastajaa. Kuva: Marttilan VPK.
Koskella pidettyyn paloharjoitukseen osallistui 10 pelastuslaitoksen yksikköä ja 30 pelastajaa. Kuva: Marttilan VPK.

KOSKI. Kosken Tl VPK harjoitteli yhdessä Marttilan, Karinaisten, Kaarinan ja Kuusiston vapaapalokuntien kanssa lauantaina (13.4.2024) Westas Groupin Raunion sahalla Koskella. Sahan palosuojeluvastaava ja myös Kosken Tl VPK:ssa mukana oleva Pasi Jaakkola kertoo, että harjoitukseen luotiin kuvitteellinen tilanne, jossa 4 000 neliömetrin varastohalli on syttynyt tuleen. Tällaisia halleja on sahan alueella kolme vierekkäin. Niissä kussakin voi olla varastoituna 5 000 kuutiometriä sahatavaraa.

– Halleissa on herkät palohälyttimet ja niin täytyykin olla, sillä palon syttyessä on kiire, Jaakkola sanoo.

Sahalla on oma säännöllisesti harjoitteleva palokuntansa. Viimeisestä sahan hallipaloon keskittyneestä, suuren vesimäärän harjoituksesta ehti kulua vapaapalokuntalaisten kohdalla 22 vuotta. Reilut parikymmentä vuotta sitten vettä ajettiin säiliöautoilla Paimionjoesta kuvitteelliselle palopaikalle ja todettiin, ettei vesimäärää saatu millään riittämään.

Tällä kertaa sammutus aloitettiin säiliöautojen turvin ja siinä samalla Paimionjokeen vietiin kaksi suurtehopumppua, jotka kykenevät pumppaamaan 5 000 litraa minuutissa.

Veden johtamiseksi joesta kuvitteelliselle palopaikalle tarvittiin 1,5 kilometriä letkua. Vesi suihkutettiin viidellä järeällä tykillä lähiselle pellolle.

Jaakkola kiittelee kolmituntista harjoitusta antoisaksi. Osallistujat esittivät toiveen, ettei seuraavaa kertaa tarvitsisi odottaa 20 vuotta. Parannettavaa palokuntalaiset totesivat olevan lähinnä letkuselvitysten tekemisessä.

Myös sahan kannalta on tärkeää pitää laajoja paloharjoituksia ja vakuutusyhtiökin arvostaa niitä.