Varha aikoo tarjota peruspalveluja lähellä – Sanna Vauranoja valotti oripääläisille sote-pisteiden toimintaa

0
Varhan aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja selitti oripääläisille, miksi Varha luopuu joistakin kiinteistöistä.
Varhan aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja selitti oripääläisille, miksi Varha luopuu joistakin kiinteistöistä.

ORIPÄÄ. Varhan aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja (kok.) kiteytti hyvinvointialueiden suurimman haasteen toteamalla, että niiden perustehtävä on sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestäminen, ei säästäminen, mutta vain terve talous turvaa toimivat palvelut.

Vauranoja osallistui maanantaina Oripään kunnanhallituksen järjestämään avoimeen keskustelutilaisuuteen, jossa keskityttiin sote-palvelujen tulevaisuuteen Oripäässä. Hän kannattaa tavoitetta, että jokaisesta varsinaissuomalaisesta kunnasta löytyy jatkossa sote-piste.

– Ajatus on, että sote-pisteillä työskentelisi monitaitoisia hoitajia, jotka tarjoavat peruspalveluja. He voivat ottaa yleisimpiä laboratorionäytteitä ja saavat tarvittaessa etäyhteyden lääkäriin, Vauranoja selitti.

Etäyhteyksien ja digipalvelujen käyttö pitää hänen mielestään olla helppoa kuin Facebookin selaaminen.

– Asiakkaat pystyvät kokeilemaan niitä sote-pisteiden hoitajien avustuksella ja sen jälkeen he ehkä rohkaistuvat käyttämään niitä kotonaan, Vauranoja linjasi.

Järjestelmien lisäksi tuttuus koskisi henkilökuntaa. Varhan tavoitteena on kiinnittää jokainen varsinaissuomalainen niin sanottuun omatiimiin, jossa häntä palvelevat tietyt henkilöt. Oripääläisille tarjottaneen omatiimitoimintaa paikallisen sote-pisteen lisäksi ensisijaisesti Riihikoskella ja Loimaalla.

Valmistelussa oli aukkoja

Oripääläisiä ja etenkin kunnanjohtaja Timo Tolppasta Sanna Vauranoja kehui rohkeasta lähestymisestä Varhan suuntaan.

Maaliskuun puolivälissä Varha kertoi, millaista palveluverkkoa viranhaltijat ovat kaavailemassa. Kuulemastaan tyrmistyneen Tolppasen vahva ulostulo herätti valmistelijat ja poliitikot huomaamaan, ettei kaavailuissa huomioitu riittävästi alueiden erityispiirteitä.

Tolppanen osoitti Oripäästä löytyvän enemmän palvelutarvetta kuin Varha oletti. Merkittävän lipsahduksen Vauranoja sanoo tapahtuneen myös käsiteltäessä Kosken kuntaa, johon ei ollut luvassa ainuttakaan palvelupistettä. Tämä johtui siitä, etteivät valmistelijat huomioineet Kosken mittavaa koulukeskusta.

Maanantain keskustelutilaisuuteen osallistunut Annika Saarikko (kesk.) kiteytti Vauranojalle oripääläisten tärkeimmäksi tavoitteeksi palvelujen säilymisen kunnassa.

Saarikosta olisi kohtuutonta, että kansalaisten liikuttamiseen käytettäisiin jatkossa entistä enemmän Kelan tukemia taksikyytejä.

– Se ei tunnu Varhan laskelmissa, mutta rasittaa yhteiskuntaa, Saarikko kritisoi.

Sanna Vauranoja (kuvassa oikealla) piti ensin lyhyen alustuspuheenvuoron Varhan toimista, jonka jälkeen hän vastaili kysymyksiin.
Sanna Vauranoja (kuvassa oikealla) piti ensin lyhyen alustuspuheenvuoron Varhan toimista, jonka jälkeen hän vastaili kysymyksiin.

Terveysaseman kohtalo on auki

Yleisön joukosta Sanna Vauranojalle esitettiin kysymys Oripään terveysaseman kiinteistön kohtalosta. Kylällä kun on puhuttu, että se jäisi vaille käyttöä ja mahdollinen sote-piste olisi hoiva-asumista tarjoavan palvelutalon huoneessa.

Vauranojan oma arvio on, että palvelutaloa tuskin suljetaan, sillä vanhusväestön määrä lisääntyy eikä uusien hoivayksikköjen rakentaminen tunnu realistiselta. Oripään palvelutalon säilyttämistä puoltavaksi seikaksi hän näkee ympärillä olevat senioritalot ja myös hyvän hoitoilmapiirin.

Oripään terveysaseman kiinteistöä Varha ei Vauranojan toteamusten perusteella tarvitse. Hänen mukaansa Varhan kannattaa keskittää palveluja tiloihin, joissa on jo muutenkin Varhan toimintaa.

– Jos esimerkiksi Oripään palvelutalossa olisi vapaa vastaanottohuone, siellä voisi olla yhtenä päivänä sosiaalityöntekijä ja toisena päivänä vaikka neuvolanhoitaja, Vauranoja selitti ideaa.

Keskittämisinto kummastuttaa

Asmo Mikkola (ps.) kummasteli tilojen vähennystarvetta ja muistutti Oripään vuokraavan kiinteistöjään Varhalle edulliseen hintaan. Hänen mielestään ei kannata haaskata hyvää terveyskeskusta ja tunkea palveluja yhteen huoneeseen.

Vauranoja myönsi Oripään terveysaseman noin 20 000 euron vuosivuokran olevan kohtuullinen. Hän muistutti, että kaikissa Varhan alueen 27 kunnassa on samanlaisia vuokraustoiveita eikä Varha aio tukea kuntien taloutta maksamalla tarpeettomista tiloista.

– Vuoden 2026 loppuun mennessä Varhan pitäisi löytää 45 miljoonan säästöt pelkästään kiinteistökuluista ja siksi kiinteistöt käydään läpi tiheällä kammalla, Vauranoja totesi.

Oripään kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matti Kulmanen (kok.) hämmästeli vahvaa keskittämisintoa. Hänen mielestään uudistajat eivät ole miettineet kylliksi korona-ajalta tuttua tilannetta, jossa yhteiskunta on pantava kiinni ja hajautettava.

Kummallisena Kulmanen pitää sitäkin, että jokin aika sitten kansalaisia rohkaistiin luopumaan henkilöautoistaan, mutta näillä näkymin oripääläisilläkin on jatkossa entistä pidemmät ajomatkat lääkäriin.

Oripääläisten mielestä terveysasemalla olisi tarkoituksenmukaiset tilat sote-pisteen pyörittämiseen.
Oripääläisten mielestä terveysasemalla olisi tarkoituksenmukaiset tilat sote-pisteen pyörittämiseen.

Sote-pisteet

Varhan aluehallituksen esityksen mukaan sote-piste tulisi jokaiseen Varsinais-Suomen kuntaan

Sote-pisteen vähimmäispalveluita olisivat sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanotto, mahdollisuus laboratorionäytteenottoon

Lääkäri on saavutettavissa etäyhteydellä

Sote-pisteillä voidaan tietyissä tilanteissa tarjota suun terveydenhuollon peruspalvelua ja lääkärin lähivastaanottoa

Laajempia ja vaativampia palveluita keskitetään muun muassa sote-keskuksiin