Youtuben remonttivideoista tunnettu auralainen Marko Aaltonen perusti monialayrityksen

0
Puutyöt ovat Marko Aaltoselle mieluisia. Kädessään hänellä on sorvaamansa kukkanen.
Puutyöt ovat Marko Aaltoselle mieluisia. Kädessään hänellä on sorvaamansa kukkanen.

AURA. Nuoruudenhaaveenaan Marko Aaltosella oli hoitaa kotitilaa Aurassa ja tehdä asioita käsillään, etenkin puutöitä. Ensin mainitusta hän luopui yli 30 vuotta sitten ja kouluttautui muulle alalle.

Käsillä tekemisen kipinä on säilynyt ja siitä Marko ammensi idean tarjota asennuspalveluja, konekorjausta, puuesineiden fiksausta, puuosien valmistusta, metallitöitä sekä kotitalkkaripalveluja. Yrityksen nimen keksimiseen hän pyysi apua tekoälyltä. Reunaehtona oli, että sen tulee ilmentää tunnollista ja ripeää työtä.

– Nimehdotukseksi tuli Huolto Hertta. Kaverit ovat sitä vähän naureskelleet, kun korjaan koneita. Hertta sopisi kai myös hyvinvointialalle, Marko tuumailee.

Yrityksen perustamiseen liittyvä asialista osoittautui pitkäksi, joskin asioiden hoitaminen oli lopulta melko helppoa. Hyviä neuvoja Marko sai Auran kunnan elinvoimajohtajalta.

– Aluksi piti rekisteröityä, miettiä rahoitustarpeet ja avata yritystili. Tutkin myös, millaiset vakuutukset tarvitsen. Sitten oli suunniteltava markkinointi, jossa en koe olevani vahvimmillani, hän luettelee.

Kotitalkkarikeikoille Aaltonen ottaa työkalupakit, joissa on muun muassa ripustustarvikkeita ja monenlaisia liimoja.
Kotitalkkarikeikoille Aaltonen ottaa työkalupakit, joissa on muun muassa ripustustarvikkeita ja monenlaisia liimoja.

Maltilla ja maalaisjärjellä

Tunnettuutta Marko Aaltosella riittää, sillä hänen videokanavallaan Youtubessa on noin 8 300 tilaajaa eri puolilla maailmaa. Marko tekee videoissaan remontteja, esittelee työkaluja, soittaa rumpuja ja pohtii elämää. Hänen suosituimmat videonsa ovat keränneet yli 1,5 miljoonaa katselukertaa.

Miehen tavaramerkkejä ovat huolellinen työjälki ja viimeisen päälle puhdas työtila, jona toimii hänen kotitilansa vanha sikala. Myös videoilla nähtävät traktorit sekä muut laitteet ovat tahrattomia. Marko kertoo videoidensa tuoneen jonkin verran asiakkaita Huolto Hertalle, mutta paikallistasolla markkinointia olisi tehtävä muillakin keinoin. Etenkään alkuvaiheessa se ei ole helppoa, kun budjetti on kovin rajallinen.

Keskeiseksi haasteeksi Marko toteaa työnsä hinnoittelun, jonka onnistumisen vasta aika näyttää. Kun toimisto- ja hallitilat ovat omalla kotikiinteistöllä, hän arvioi pystyvänsä työskentelemään edullisemmalla tuntiveloituksella verrattuna niihin, jotka tukeutuvat keskeisellä paikalla oleviin kalliisiin vuokratiloihin. Sen verran Marko toivoo yrityksensä tuottavan, että yrittäminen kantaa päätoimisena työnä.

Työkeikoille hän kulkee farmariautollaan ja tarvittaessa työvälineille järjestyy tilaa peräkärrystä. Toiminta-alueekseen Huolto Hertan yrittäjä on määritellyt lähinnä Auranmaan ja Turun seudun.

Innostus työkaluihin näkyy Aaltosen keikkavarusteissa. Hänellä on lämpökameran lisäksi muitakin laitteita, joilla helppo tarkastella haastavia kohteita.
Innostus työkaluihin näkyy Aaltosen keikkavarusteissa. Hänellä on lämpökameran lisäksi muitakin laitteita, joilla on helppo tarkastella haastavia kohteita.

Vaihtelevuus on työn valitti

Koko ikänsä työvälineitä keräilleellä Marko Aaltosella ei ole suuria investointitarpeita. Yrittäjä tuumaa olevansa hyvässä kunnossa ja pystyvänsä tarvittaessa tekemään pitkää päivää, mutta pyrkivänsä järjelliseen työtahtiin.

Marko toteaa, että tähänastisen kokemuksen perusteella yrittämisen parhaita puolia on vapaus tehdä vaihtelevia töitä omin käsin. Ne ovat olleet pääasiassa traktorien korjausta ja metallitöitä.

Mikäli toimeentulosta ei tarvitsisi kantaa huolta, Marko syventyisi taituruutta vaativiin puusepän töihin. Hän harmittelee, ettei puusepille ole samanlaista tarvetta kuin ennen vanhaan eikä alan osaajien ole helppo saada voita leivän päälle.

Onneksi kotitalkkaritöissä pääsee timpurin hommiin, esimerkiksi muokkaamaan puuoven sopivaksi tai tekemään huonekaluun puuttuvan osan. Kotitalkkarikeikoissa Markoa kiehtoo monipuolisuus. Ne voivat sisältää vaikka talven seisseen auton herättelyn liikennekuntoon.


Kuka?

Marko Aaltonen

Asuu Aurassa

Koulutukseltaan kone-/suunnitteluteknikko

Ensimmäiseltä ammatiltaan autonasentaja

Aloitti tammikuun alussa Huolto Hertan yrittäjänä

Tunnetaan työkaluihin, konetekniikkaan ja timpurin töihin keskittyvästä Youtube-kanavastaan