Ankkuritiimi katkaisee nuorten hölmöilyn

0
Ankkuripoliisi Pekka Mäkelän ja sairaanhoitaja Emmi Hongiston mukaan Auranmaan nuorten yleistilanne on hyvä, mutta osa nuorista aiheuttaa paljon huolta. Tänä vuonna ankkuritiimiä on tarvittu erityisesti Aurassa.

AURANMAA. Ankkuritiimin puuttuminen tilanteeseen katkaisee ei-toivotun käytöksen useimpien nuorten kohdalla. Ankkuripoliisi Pekka Mäkelä ja sairaanhoitaja Emmi Hongisto ovat todenneet, että ankkuritiimin puhutteluun joutuminen herättää useimmat huomaamaan hölmöilynsä.

Nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä on uutisoitu paljon viime vuosina. Auranmaallakin oireilua näkyy, mutta Hongiston ja Mäkelän mukaan ankkuritiimin käsittelemät tapaukset eivät ole määrällisesti lisääntyneet. Kunnittain vaihtelua kuitenkin on. Kun viime vuoden tammi-huhtikuussa tapauksia oli Auranmaalla eniten Pöytyällä, tänä vuonna vastaavaan aikaan auralaisnuoret ovat työllistäneet selvästi eniten ankkuritiimiä.

Tapausten ikähaarukka on laskenut. Tänä vuonna eniten selviteltäviä tapauksia on ollut 12–13-vuotiaiden keskuudessa.

–Viime vuonna selvästi eniten oli 14–16-vuotiaita. He eivät ole tulleet uudelleen meidän asiakkaiksi, mikä kertoo ehkä siitä, että asioista on otettu opiksi, Mäkelä ja Hongisto sanovat.

YLEISIN SYY , miksi ankkuritiimi kutsutaan paikalle, on tällä hetkellä lievät pahoinpitelyt. Taustalla on useimmiten oppilaiden välistä tappelua tai pinnan palamista. Mäkelän mukaan myös kiusaaminen näyttelee omaa osaansa.

Toiseksi yleisimpiä ankkuritiimin selviteltäviä asioita ovat näpistykset ja varkaudet. Sen tyyppiset ilmiöt kuin Turusta ja Helsingistä on raportoitu eivät Mäkelän mukaan onneksi ole Auranmaalle asti levinneet. Esimerkiksi Turussa nuoret ryöstävät vaatteita toisten nuorten päältä ja pöllivät kännyköitä.

Vaikka joidenkin ilmiöiden leviämisessä on pitkä viive, somejutut kuten kunnianloukkaukset ja salakuvaukset ovat myös Auranmaalla lisääntyneet.

–TikTok-haasteet pienentävät maailmaa, Mäkelä toteaa.

TikTokissa voi Mäkelän ja Hongiston mukaan tulla vastaan ihan mitä vaan kuten kuristushaasteita. Viimeisimpänä villityksenä on ollut puukon vieminen kouluun. Tämän haasteen kohdalla toimittiin Hongiston mukaan ripeästi ja tieto haasteesta kulki nopeasti aikuisille.

Nuorten päihteidenkäytön on uutisoitu vähentyneen ja Mäkelän mukaan alkoholinkäyttöä onkin aiempaa vähemmän. Uutena päihteenä on kuitenkin tullut sähkösavukkeet ja vapetus.

–Sitä ei ymmärretä samanlaisena päihteenä kuin tupakkaa ja nuuskaa, Mäkelä harmittelee.

TYÖPÖYDÄLLEEN saamiensa selvitettävien asioiden lisäksi ankkuritiimi käy kouluilla puhumassa ajankohtaisista asioista kuten tänä keväänä väkivallan vaaroista. Hongisto pitää kouluvierailuja hyvänä asia, sillä niiden kautta tiimi tulee nuorille tutuksi ja nuoret saattavat tarvittaessa rohkaistua itsekin ottamaan yhteyttä.

Ankkuritiimi on ollut toiminnassa reilut kuusi vuotta ja sinä aikana koulut ovat Mäkelän mukaan oppineet ottamaan tiimiin herkemmin yhteyttä. Tiimissä työskentelee poliisin ja sairaanhoitajan lisäksi sosiaalityöntekijä.

–On tärkeää, että nuorten asiat tulevat kokonaisvaltaisesti hoidettua ja monesta näkökulmasta tarkasteltua, Hongisto miettii ja toteaa, että ei-toivottuun käytökseen voi johtaa yhtä hyvin pelkkä typerä päähänpisto ja kokeilunhalu kuin muutkin taustatekijätkin koulunkäynnin haasteista ja tuen tarpeesta alkaen.

Alueen nuorten yleistilannetta Mäkelä luonnehtii aika hyväksi.

–Paljon tapahtuu kaikenlaista, mutta useimpien asiat oikenevat, hän toteaa.

Mäkelän mukaan on kuitenkin myös tiettyjä yksilöitä, jotka aiheuttavat paljon huolta.

–He tarvitsisivat paljon tukea. Mutta koska taustalla on suuria asioita, on ymmärrettävää, etteivät asiat hoidu heti.

NUORTEN ongelmien ennaltaehkäisyssä Mäkelä ja Hongisto katsovat kotien suuntaan. He muistuttavat, että rajat ovat rakkautta.

–Olkaa kiinnostuneita nuorista ajoissa ja pitäkää keskusteluyhteys, Mäkelä neuvoo.

Hänen mukaansa monesti aistii, että kotona ollaan kädet pystyssä. Toisaalta hän ja Hongisto eivät halua syyllistää vanhempia, sillä vanhemmat ovat saattaneet jo yrittää kaikkensa.

Rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa Mäkelä ja Hongisto eivät lähtisi laskemaan nuorten ongelmien ratkaisemiseksi.

–13–14-vuotias tarvitsee vielä muuta tukea ja ikärajan laskeminen saattaisi siirtää rikollisuuden entistä nuorempiin, he pohtivat.

Mäkelä ei myöskään pidä oikeana tapana voimakeinojen antamista opettajille. Sen sijaan kännykät hän ja Hongisto sulkisivat koulupäivän ajaksi.

–Ei tule someväärinkäyttöä eikä turhaa riitelyä tai vastakkainasettelua, kun kännykkä on pois, Mäkelä uskoo.

Hongisto on huolissaan myös kännyköiden jatkuvan käytön vaikutuksista keskittymiskykyyn ja oppimistuloksiin sekä aitojen sosiaalisten suhteiden rakentamiseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän