Jaajo Linnonmaa: Luota itseesi, valite polkusi, kokeile asioita. Mokat on opin paikkoja

0
Jaajo Linnonmaa kertoi olevansa sarjayrittäjä ja myös sarjainnostuja, joka saa energiaa, iloa ja ideoita, kun lähtee tekemään jotain itselleen kokonaan uutta. Sitä hän suosittelee muillekin.

PÖYTYÄ/Kyrö. Mitä Jaajo Linnonmaa sanoisi nuorelle itselleen?

–Luota ittees, valitse polkusi, kokeile asioita. Epäonnistumiset kuuluvat asiaan, ymmärrä että ne ovat opin paikkoja, vastaa Linnonmaa, sarjayrittäjä, Suomen suosituimpia radiojuontajia ja tv-viihdeohjelmien isäntiä.

Sarjayrittäjä on yrittäjä, joka perustaa, ostaa ja omistaa yrityksiä, ja myy niitä.

Kun Linnonmaa kertoo urastaan, häneltä ei tunnu puuttuvan itseluottamusta, valinnan varmuutta eikä kokeilun rohkeutta. Epäonnistumisen pelko ei ole estänyt, tuskin hidastanutkaan. Rohkeus oli mitä ilmeisimmin hänessä jo tehdasasetuksina.

Jaajo Linnonmaa perusti ensimmäisen yrityksensä 14-vuotiaana, ryhtyessään kaverinsa kanssa myymään hodareita koulun iltapäivävälitunnilla, kun kaikilla oli siinä vaiheessa aina hirveä nälkä. Rahaa tuli, pojat ostivat hienot polkupyörät, mutta varusteita varten lainatun rahan takaisinmaksuun ei jäänyt jäljellä mitään.

–Tein siis 14-vuotiaana myös ensimmäisen konkurssini!

Kohti vähän vaikeaa

Jaajo Linnonmaa puhui ja innosti yleisönsä viime viikolla Kyrön Kurkisalissa Auranmaan nuorkauppakamarin Johtajuuspäivässä aiheenaan epämukavuusalueelle menemisen voima. Esimerkkinä hän käytti omaa uraansa.

Linnonmaa sanoi, että epämukavuusalue on hänelle mukavuusalue. Se on alue, jossa syntyy uutta ja on energiaa.

–Tunnen oloni turvalliseksi, kun kaikki ei ole läpikotaisin tuttua, kun on eteenpäin menemisen tunne. Kun kaikki olettaa, ettet sä osaa mitään, on aika vapaa.

Huippusuosittu juontaja jäi radiosta pois, koska parinkymmenen vuoden jälkeen työ oli käynyt liian helpoksi. Siksi hän on päähänpiston lailla kävellyt elokuvan koekuvauksiin, suostunut televisioon vetämään suosittuja ohjelmia, jotka olivat leimautuneet aikaisempien, hyvien vetäjiensä mukaan.

–Kokeilkaa, Linnonmaa kehottaa.

Linnonmaa korostaa myös työn tekemisen ja ponnistelemisen merkitystä. Koekuvauksiin hän opetteli repliikit ja heittäytyi rooliin. Radioon hän kirjaimellisesti työntyi studioihin. Kun kaikki olettaa, ettet osaa, mutta osaatkin, ja opit.

Yrittäjä syntyjään

Linnonmaalla oli työ- ja tuleva johtajanpaikka odottamassa isän urheilualan tukkukaupassa. Koulu ei kiinnostanut, se jäi kesken. Hän meni perhefirmaan töihin tsupparitasolle eli ajamaan pakettiautolla tavaraa. Se oli hetken kivaa, mutta nuori kuski sai elämyksenkaltaisen vision. Hän halusi töihin radioon, hän halusi radiotähdeksi, hän halusi viihdemaailmaan staraksi.

Hänellä oli tavoite ja hän alkoi toimia innostuksen ja sisäisen varmuuden vallassa. Kaupallisilla radioilla ei kyselty CV:itä ja oli myös valkoisia valheita ja suoristettuja mutkia.

Kiitä ja kannusta

Linnonmaa kehui Kyröä ja Auranmaan yrittäjiä ymmärryksestä: kun on vähemmän ihmisiä, on toimittava talkoohengessä, jotta saadaan aikaan vaikkapa Johtajuuspäivä.

–Samalla tavalla panostetaan laatuun, kun on rajallinen määrä asiakkaita. Helsingin kokoisessa paikassa ei ole väliä vaikka asiakkaalle haistattaa, kun väkeä riittää. Täällä on huolehdittava asiakkaista hyvin.

Pieni teko muuttuu isoiksi teoiksi – ja rahaksi.

–Se tarkoittaa kiitosta ja kehua, se tarkoittaa ”krediittejä” eli kylillä – tai somessa – kehumista ja kiittämistä, kun on saanut hyvää palvelua.

Kannattaa kiittää ja ottaa huomioon – nähdä toiset – niin omat työntekijät kuin asiakkaatkin. Kannattaa kehua työntekijää hänen esimiehelleen ja kiittää kaupan kassaa, kun hän on hyvä. Linnonmaa antoi ohjeen, huoneentaulun: ”Ei tarvii, mut kuuluu asiaan”.

–Pienillä teoilla on vaikutusta.

Moka ei ole mikään

Ja mitä rohkaisun sanoja Jaajo Linnonmaa sanoisi omalle neljälle lapselleen? Hän kertoi eka- ja kolmasluokkalaisista tyttäristään, jotka olivat ilmoittautuneet koulun avoimelle lavalle soittamaan viulua, jonka soiiton opettelun olivat juuri aloittaneet.

–Olin sanomaisillani, että ettehän te voi, kun ette vielä osaa, mutta samalla kauhistuin itseäni. Mä en olisi alaluokilla uskaltanut tuollaista, tai jos olisin, niin mut olis teurastettu, mutta nyt on erilaista. Lapset kannustaa toisiaan. Lapset on kouliintuneet, he ymmärtävät, että tekeminen on prosessi, ja ettei moka ole mikään juttu.

Linnonmaa ei halunnut isänsä urheiluvälinefirmaan, mutta nyt hän on sen hallituksen puheenjohtaja, ja miksei olisi. Vuonna 2016 Suomen Nuorkauppakamarit ry valitsi Linnonmaan Vuoden nuoreksi menestyjäksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän