Kuinka kännykkää kuuluisi käyttää?

0

Nuoret ovat viime aikoina olleet toistuvasti otsikoissa negatiivisessa mielessä. Vaikka Auranmaalla yleiskuva nuorten tilanteesta on hyvä, kokonaan täälläkään ei voida huokaista helpotuksesta. Ongelmia on paikallisillakin nuorilla.

Mistä nuorten pahoinvointi johtuu? Miten nuorten pahoinvointia voitaisiin vähentää? Vastaukset eivät ole niin yksinkertaisia, että tilanne saataisiin taikasauvaa heilauttamalla korjattua. Mutta on asioita, joiden jo tiedetään lisäävän nuorten ahdistusta ja aiheuttavan jopa vaaraa. Ne asiat kulkevat takin taskussa mukana kaikkialle.

Kännykkä itsessään ei tietenkään ole paha, vaan se, kuinka sitä käytetään. Sosiaalisen median koukuttavat sovellukset ja niiden tarjoamat pikapalkinnot eivät suoranaisesti opeta kärsivällisyyttä, keskittymiskykyä ja pitkäjänteisyyttä, joita kaikkia toistaiseksi tarvitaan elämässä pärjäämiseen ja menestymiseen. Oma lukunsa ovat somen aiheuttamat paineet olla tietynlainen, puhumattakaan somessa leviävistä vaarallisista haasteista ja nettikiusaamisesta.

Kännykän käytössä olisi monella aikuisellakin opettelemista. On turha ihmetellä, miksi lapset kiusaavat, kun aikuiset näyttävät mallia ivaamalla, pilkkaamalla, lannistamalla ja uhkailemalla toinen toisiaan somessa. Nuorten tilanteen korjaaminen voisikin lähteä liikkeelle siitä, että aikuiset opettelevat ensin käyttäytymään. Ja vanhemmat, jotka haluavat suojella lapsiaan vaarallisilta haasteilta, voivat löytää apua ja tukea esimerkiksi MLL:n vaaralliset somehaasteet -palvelusta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän