Leipomot kritisoivat ELY:lle Pöytyän biokaasulaitoksen sijaintia – Yrittäjät haluavat turvata Riihipuodin myllyn toiminnan

0
Riihipuodin myllyn Hannu Saari on tiedustellut biokaasulaitoksen hajuhaittoja laitosta kaavailevalta Wega Group Oy:ltä. Hän sai vastaukseksi, ettei kaikkia laitoksen tuottamia hajuja voida poistaa. Wegan mukaan hajujen pitäisi pysyä normaalikäytössä laitosalueen rajojen sisällä, mutta Saari pelkää niiden leviävän ympäristöön ja pilaavan myllyn toimintaedellytykset.
Riihipuodin myllyn Hannu Saari on tiedustellut biokaasulaitoksen hajuhaittoja laitosta kaavailevalta Wega Group Oy:ltä. Hän sai vastaukseksi, ettei kaikkia laitoksen tuottamia hajuja voida poistaa. Wegan mukaan hajujen pitäisi pysyä normaalikäytössä laitosalueen rajojen sisällä, mutta Saari pelkää niiden leviävän ympäristöön ja pilaavan myllyn toimintaedellytykset.

PÖYTYÄ / Riihikoski. Neljä leipomoa on antanut Varsinais-Suomen ELY-keskukselle lausunnon Pöytyälle kaavaillusta biokaasu- ja e-metaanilaitoshankkeesta. Lausunnoissa vastustetaan laitoksen sijoittamista Riihipuodin myllyn tuntumaan. Myllyltä on vajaa kilometri kaavaillulle laitosalueelle.

Leipomot pelkäävät laitoksen aiheuttavan hajuhaittoja ja hajun tarttuvan myllyllä varastoitavaan viljaan sekä siellä jauhettaviin jauhoihin, hiutaleisiin ja leseihin.

Alastarolaisen Ylhäisten Kotileipä Oy:n Tero Salmi kertoo Riihipuodin jauhavan hänen yritykselleen viikoittain vähintään 2 000 kiloa ruista. Ylhäisten Kotileipä hankkii viljan lähialueen viljelijöiltä ja se varastoidaan Riihipuodin myllyn siiloon.

Salmi toteaa lausunnossaan Riihipuodin myllyn olevan hänen yrityksensä kannalta logistisesti hyvällä paikalla, mikä tukee lähituotantoa ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Hän on hyvin huolissaan biokaasulaitoksen paikasta Lallin teollisuusalueen kupeessa ja laitoksen hajuhaittojen vaikutuksista leivonnan raaka-aineisiin. Mikäli Riihipuodin mylly joutuu pysäyttämään toimintansa lyhyeksikin aikaa, se vaikuttaa välittömästi Ylhäisten Kotileivän liiketoimintaan.

– Kauppojen hyllyt ovat haluttuja paikkoja ja kilpailu on kovaa. Jollen pysty toimittamaan leipää hyllylle, niin jokin toinen leipomo pystyy. Samalla joudun lomauttamaan työntekijät. Lisäksi vaikutuksia olisi tuotteitani kuljettavalle yritykselle sekä leipomoille, joiden tuotteita myymme kauppahallissa.

Vastaavia jauhoja on vaikea saada

Turkulaisen Leipomo Mannan yrittäjä Petteri Polvi kertoo yrityksensä käyttävän 10 000 kiloa Riihipuodin myllyn luomuvehnäjauhoa vuodessa. Katkokset myllyn toiminnassa aiheuttaisivat merkittävää haittaa myös hänen yritykselleen.

Polven mukaan Riihipuodin myymälle jauholle ei ole helposti löydettävissä korvaavaa tuotetta, jonka valmistustapa ja leivontaominaisuudet olisivat vastaavat.

Turussa Kakolanmäellä olevan bageri Å:n Mari Heikkurinen toteaa lausunnossaan leipomonsa sekä kahden myyntipisteensä olevan riippuvaisia Riihipuodin myllystä ja sen tuottamista tuoreista luomujauhoista.

– Pahimmassa tapauksessa edessä olisi yrityksen alasajo, sillä vastaavaa myllyä ja tuotteita ei ole markkinoilla, Heikkurinen kirjoittaa.

Hänen mielestään koronan ja energiakriisin jälkeen tuntuu kohtuuttomalta, että biokaasulaitoksen rakentaminen voi vaarantaa myllyn sekä leipomon tulevaisuuden. Heikkurinen toivoo biokaasulaitoksen sijoittuvan paikkaan, missä siitä ei koidu haittaa yhtä monelle toimijalle.

Turun Forum Korttelissa toimivan Leipomo Grynin Janne ja Tuija Juusola kertovat lausunnossaan, että heidän harjoittamansa juurileivonta on erityisen herkkä raaka-aineiden laadun muutoksille.

– Juurileivonta on mikrobitason toimintaa, joka vaatii laadukkaita raaka-aineita. Biokaasulaitoksen tuominen liian lähelle myllyä, joka toimittaa raaka-aineita useille Suomen parhaista leipomoista, on huono ratkaisu ja se aiheuttaa suurta haittaa ja ennakoimattomuutta monelle toimijalle leipomoalalla, Grynin yrittäjät lausuvat.

Hekään eivät vastusta biokaasulaitosta vaan sen sijaintia lähellä Riihipuodin myllyä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän