Maaseudulle tarvitaan liikkuvia sote-palveluja

0

Hyvinvointialueet saavat valtiolta vähemmän rahaa kuin väestön palvelutarve edellyttää, hoitohenkilökunnasta on pulaa ja kiinteistöissä on korjausvelkaa. Tällä yhtälöllä Varhan viranhaltijat perustelevat toimipisteiden lakkautuksia.

Auranmaalaisittan tarkasteltuna Varhan viesti oli perjantain tiedotustilaisuudessa siinä mielessä huojentava, että ikääntyneiden asumispalveluja oli merkitty jokaiseen alueemme kuntaan, joskin Auran hoivakoti lakkautetaan ja siellä Varha ostaa palvelun yksityiseltä. Kannatettavaa on, että mielenterveys-, päihde- ja työikäisten sosiaalipalveluja aiotaan antaa kaikkiin kuntiin perustettavissa sote-pisteissä.

Sen sijaan suun terveydenhuollon osalta suunnitelma on epäreilu. Pöytyäläiset ovat jäämässä kokonaan vaille Varhan hammashuollon toimipistettä, mutta tarvasjokelaiset ovat onnekkaita ja he saavat hammashoitoa jatkossakin kotinurkilla. Vaikka puolen tunnin ajomatka Auraan on esimerkiksi itse autoilevalle yläneläiselle kohtuullinen, se on ikääntyneille sekä monisairaille ihmisille hankala ja kallis. Väistämättä diagnoosien tekeminen viivästyy ja myös jatkohoitoon pääseminen mutkistuu.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että esimerkiksi hammastarkastuksia voidaan tehdä kouluissa ja myös liikkuvat palvelut ovat Varhalla mietinnässä. Niiden tarve on maaseudulla ilmeinen ja toivottavasti koulujen pihoille tuleville pakettiautovastaanotoille pääsisivät muutkin. Suun terveys on tärkeä perusasia, sillä huonosti hoidettuna sen on todettu lisäävän keskeisten kansansairauksien, kuten valtimokovettumien, diabeteksen ja lihavuuden riskiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän