Pappatuntureiden lumovoima vetää väkeä vuodesta toiseen Aman rompetorille

0
Aman puheenjohtajat Mika Kavander ja Henry Niemelä olivat innoissaan Aman omistamasta vuoden 1961 Tunturi Trialista ja sen sporttisuudesta. Niemelä on itse aikaan ollut Tunturin tehtaalla töissä. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Auran Nuortentalon piha täyttyi lauantaina (25.5.-24) uusista ja vanhoista ajoneuvoista, harrasteautoista, kaksipyöräisistä ja varaosamyyjistä sekä makkara- ja lättykojusta.

Auranmaan mopedi – ja ajoneuvoharrastajat (Ama ry) on järjestänyt rompetorin aina alkukesästä jo parisenkymmentä vuotta. Ajan kuluessa toimintaa on hieman muutettu, mutta kysyntää tapahtumalle on edelleen.

–Varaosamyyjien määrä ja varaosia etsivien määrä on varmasti vähentynyt, mutta olemme tiedostaneet sen ja muuttaneet hieman tapahtuman profiilia. Pyrimme tarjoamaan laajempaa kattausta tapahtuman sisällä. Sisällä nuortentalolla on kaksipyöräisten moottorivempeleiden näyttely ja ulkona on harrasteautoparkki. Paikalle saatiin myös muun muassa Gibraltarille pappatunturillaan ajanut Roni Alho kertomassa kiusaamista vastaan tekemistään mopomatkoista, kertoi rompetoria järjestävän Aman puheenjohtaja Mika Kavander .

Rompetorilla kävi sopiva kuhina ja monet olivat tulleet myös tuttuja tapaamaan.

–Rompetorit ovat ehdottomasti kohtaamispaikkoja, jossa nähdään vanhoja tuttuja ja tehdään uusia tuttavuuksia. Kun varaosakauppa on siirtynyt paljolti netin eri foorumeille, niin ihmiset eivät enää näe toisiaan niin paljon. Siksi tällaisella tapahtumalla on myös sosiaalinen merkitys, Kavander uskoi.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

Tunturihyväntekeväisyyttä

Nuortentalon tanssisalissa ei pyörähdelty tanssiaskelin, mutta pieni kaksitahtibensan haju sai monet pörräämään vanhojen mopojen ympärillä. Erityinen herkku salissa oli Aman oma Tunturi Trial vuodelta 1961.

–Tämä on Tunturin ensimmäisiä sporttimalleja. Muotoiluun on kiinnitetty enemmän huomiota ja tässä on tällainen aika erikoisen muotoinen bensatankki. Tässä on hieman sellaista marlonbrandomaisuutta, Kavander virnisti.

Tunturit ovat amalaisille tärkeitä, sillä Amalla on hallussaan Tunturilta saatu tarkka luettelo tehdyistä mopoista ja sarjanumeroista.

–Yhteistyösopimuksemme mukaan olemme ainoa taho Suomessa, joilla on näiden vanhojen mopojen lähetyskirjat. Meillä on sellainen runkonumeropalvelu eli toimitamme mopojen syntymätodistuksia harrastajille ympäri Suomen. Tilasin juuri kolmella tuhannella eurolla kirjekuoria, sillä näitä kysytään paljon, Kavander paljasti.

Palvelusta Ama perii pienen maksun ja käyttää rahat paljolti hyväntekeväisyyteen.

–Tuemme vuosittain tuhansilla euroilla urheiluseuroja, vähävaraisia perheitä, sairaita lapsia ja monta muuta tahoa. Tämä on kaikella tavalla sydäntä lämmittävää touhua, Kavander kertoi.

Mopolla kiusaamista vastaan

Nuortentalon ovipielessä jökötti maastonvihreä pappatunturi vierellään Roni Alho. Alho on tempaissut moponsa kanssa monta kertaa ajamalla muun muassa Nordkapiin, Gibraltarille ja nyt viimeisimpänä Islannin ympäri.

–Tässä on tosi hyvä penkki. Minulla ei ole berberi puutunut kertaakaan. Mutta tärkeää on ajaa ryhdikkäästi. Lysyssä ei tästä hommasta tulisi mitään, vannotti parhaimmillaan 550 kilometriä päivässä mopollaan ajanut Alho.

Pappatunturistiksi itseään tituleeraava Alho on ollut itse koulukiusattu ja nyt hän haluaa tempauksillaan kiinnittää huomiota kiusaamisen vastaiseen työhön.

–Olen jonkin verran kiertänyt kouluilla puhumassa tempauksistani ja reiluuden merkityksestä. Aman kanssa ollaan itse asiassa juuri tänään kehitelty ajatusta, että josko käytäisiin Auranmaalla kouluissa tekemässä pieni kiertue, Alho paljasti.

Tuomas Honkasalo