Susanne Jalonen sai kookoksisen kanakeiton reseptin vuosi sitten ja siitä kehkeytyi lempiarkiruoka

0
Kookoksinen kanakeitto lämmittää arki-iltapäiviä ja sitä voi tehdä kerralla isommankin satsin. Kuva: Hanna Hyttinen

ARKIRUOKAA-JUTTUSARJA / Hanna Hyttinen
Liedellä olevassa kattilassa höyryää Jalosen perheen arkiruoka. Se on tehty Susanne Jalosen äidin reseptillä, mutta mistään vanhasta sukureseptistä ei ole kyse.

–Äitini laittoi tätä joskus vuosi sitten ruuaksi, kun olimme siellä vierailulla, Jalonen kertoo.

Kyseessä on kookoskermasta itämaisen säväyksen saava kanakeitto. Kookoksen maku saattaa jakaa mielipiteitä eikä se välttämättä maistu kaikille.

–Tämänhän voisi tehdä tavalliseen ruokakermaankin tai vaikka ihan kirkkaalla liemellä, Jalonen pohtii.

Perheen kuopus, Luka, ilmoittaa kuitenkin heti lautasensa äärestä, ettei liemen reseptiä ole tarpeen muuttaa.

Arkisin kuusihenkinen perhe ei aina ehdi istua samaan aikaan syömään. Perheen vanhin lapsi on iltapäivisin omilla menoillaan kaupungin keskustassa, ja isä pääsee usein töistä vasta kuudelta.

–Usein minä syön tämän porukan kanssa ja muut syövät, kun tulevat kotiin, Jalonen kertoo.

”Tällä porukalla” hän viittaa pöydän ääressä istuviin Lukaan, Enniin ja Ellaan.

Siihen, mitä tässä laitilalaisessa perheessä arkisin syödään, on lastenkin mahdollista vaikuttaa. Ja jos tulee se päivä, ettei kukaan keksi mitä syödään, Jalonen kaivaa esiin salaisen aseensa.

–Jos meille tulee pattitilanne, eikä keksitä mitä ruokaa laitetaan, käyn hakemassa mapin. Siihen on kerätty sellaisten ruokien ohjeita, jotka on kaikki joskus testattu. Ja sitten valitsen sieltä jonkun ruuan.

Ruokaa tehdään tavallisesti sen kokoinen satsi, että siitä riittää kahdeksi päiväksi.

–Viikonloppuisin tehdään molempina päivinä oma ruoka. Maanantaina meillä saattaa olla sellainen kootut teokset -päivä. Silloin minä huutelen keittiöstä, että nopeimmat pääsevät valitsemaan mitä haluavat syödä.

Myös salaattia tehdään usein isompi satsi kerralla. Jalonen kertoo, että jos ruuan kanssa tulee kiire, salaatti saattaa jäädä tekemättäkin.

Jalosen perheessä koko perhe ehtii harvoin arkisin syömään yhdessä. Usein Susanne Jalonen syö yhdessä Ennin, Ellan ja Lukan kanssa. Vanhin lapsi ja perheen isä syövät myöhemmin, kun tulevat kotiin. Kuva: Hanna Hyttinen

Jalosilla ei ole koko perheen yhteistä suosikkiarkiruokaa. Yksi tykkää risotosta, toinen lasagnesta, kolmas ranskalaisista ja neljäs spagetista.

–Tortilloja kaikki syövät, mutta niitä syödään joskus viikonloppuisin.

Kun yhden ruokatoive arkena toteutetaan, se voi olla toiselle pettymys.

–Olen sanonut lapsille, että aina ei voi olla lempiruokaa. Vaikkei ruuasta ihan niin paljon tykkäisikään, se on kuitenkin ihan syötävää.

Tässä kodissa ei useinkaan pääse syntymään sitä tilannetta, että kaapit olisivat tyhjät ja jotain pitäisi nyhjäistä lähes tyhjästä. Korona-aikana näin kuitenkin saattoi käydä.

–Silloin kävin kaupassa tai tilasin valmiiksi kerätyt ruuat vain kerran viikossa, Jalonen sanoo.

Tämä johti siihen, että joskus jotain pääsi kokonaan loppumaan. Se taas oli omiaan ruokkimaan luovuutta.

–Silloin tuli tyhjennettyä kaapista kaikkia vanhoja juttuja. Minä olen ruoanlaittajana ja leipojana kokeilija, ja näiden kokeilujen seurauksena kaappeihin herkästi jää kaikenlaista. Aina siellä on jotain, josta keksii jonkun ruuan.


 

RESEPTI: Kookoksinen kanakeitto

(6 hengelle)
1,5 litraa vettä
2 kanaliemikuutioita
450 grammaa hunajamarinoituja broilerisuikaleita
14 perunaa
pala selleriä
pala palsternakkaa
pari porkkanaa
400 milliä kookosmaitoa

Kuori ja paloittele perunat ja juurekset. Laita vesi kiehumaan ja lisää peruna- ja juureskuutiot kattilaan. Mausta liemi kanaliemikuutioilla. Perunoiden ja juuresten kypsyessä paista broilerisuikaleet. Kun suikaleet ovat kypsiä lisää ne liemeen. Lisää kookosmaito sitten kun keitto alkaa olla valmis.


 

Mitä hyvää, helppoa ja nopeaa arkiruokaa teillä syödään? Auranmaan Viikkolehden ja muiden TS-yhtymän lehtien yhteisessä Arkiruokaa-juttusarjassa vieraillaan ruokapöydissä eri puolella Varsinais-Suomea ja vinkataan ratkaisuja arjen ruokapulmiin.

Haluatko jakaa hyvän, helpon ja nopean arkiruokareseptisi lukijoiden kanssa? Laita viestiä osoitteeseen lukijalta@avl.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän