Tätä mieltä: ”Rohkea edunvalvonta muutti Varhan palveluverkkosuunnitelmia”

0

Varhan virkakoneiston ehdotus sote-palvelujen palveluverkkosuunnitelmaksi sai kunnissa tyrmäävän vastaanoton. Oripäässä oltiin nopeasti hereillä ja Varhalle lähetettiin lausunto, miten turvataan asukkaiden laadukas ja paikallinen terveydenhoito.

Samalla asialla olivat myös monet muut kunnat ja hyvinvointialueen valtuusto tekikin periaatepäätöksen, että joka kunnassa tulee olla vähintään sote-piste. Päätös oli toisaalta odotettu, sillä lähes kaikki puolueet olivat aluevaaliohjelmissaan puhuneet lähipalvelujen puolesta. Ilman kuntien ja kuntalaisten vaikuttamista asia olisi saattanut kuitenkin unohtua. Voidaan sanoa kuntien edunvalvonnan tällä kertaa onnistuneen ja onnistuminen rohkaisee ajamaan kunnan ja kuntalaisten etuja rohkeasti jatkossakin.

Varhan aluehallituksen puheenjohtaja oli mukana Oripäässä pidetyssä yleisötilaisuudessa. Esille tuli edelleen ratkaisematta olevia asioita. Esimerkiksi mitä palveluja tarjotaan ja millaisissa tiloissa sote-piste toimii. Oripäässä tiloiltaan toimiva ja monipuolinen terveysasema mahdollistaa lääkärin ja hammaslääkärin vastaanoton, joten toimintaa on syytä jatkaa entisissä tiloissa. Oripäässä on myös valmiutta kehittää uusia sote-palveluja yhdessä Varhan kanssa. Oripään viranhaltijoilla ja luottamushenkilöillä tulee olemaan vaativa tehtävä tuoda perustellusti esille, mitä sote-palveluja pitää saada Varhalta lähipalveluna.

Oripään terveysaseman vuokra on Varhan kokonaismenoissa mitätön, ja Oripää voi varmaan harkita vuokran alentamista tai poistamista kokonaan, jotta terveysaseman toiminta saadaan turvattua eikä jouduta siirtymään epäkäytännöllisempiin tiloihin.

Terveydenhoidon lisäksi myös Oripään palvelutalon kohtalo tulee ratkaistavaksi. Oletus on, että hyväkuntoinen talo säilyy Varhan palveluverkossa. Asia ei ole kuitenkaan itsestään selvä ja tässä tarvitaan taas edunvalvontaa. Ei ole syytä tuudittautua hyvän olon tunteeseen palveluverkkopäätöksen johdosta, vaan kamppailua oripääläisten sosiaali- ja terveyspalvelujen puolesta tulee jatkaa myös tulevaisuudessa.

Oripään Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Esa Kalsi, Tarmo Kankare ja Pertti Liinoja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän