Tätä mieltä: ”Varhan mahdollisista lomautuksista”

0

Varhan henkilöstöpula, haastava kesä ja lomautukset… Tämä on kohtalaisen vaikea yhtälö toteutettavaksi. Henkilöstön edustajina meidän on vaikea ymmärtää, että tässä henkilöstöpulatilanteessa edes harkitaan niin sanottujen rivityöntekijöiden lomauttamista. On surullista, että hyvinvointialueille ei anneta aikaa ja mahdollisuutta toimia, yhtenäistää ja kehittää toimintaansa.

Lomauttaminen on lyhytnäköistä yritystä äkkijarrutukseen, jonka rahalliset vaikutukset ovat vain kertaluonteisia. Liitännäisvaikutukset ovat kuitenkin kauaskantoisia ja niitä on vaikea arvioida etukäteen. Mihin tämä johtaa tulevaisuudessa? Säästötavoite on näkökulmastamme kohtuuton. Taloudellista tilannetta ei ole mahdollista oikaista näin lyhyessä ajassa näin radikaalisti.

On suuri riski, että tulemme menettämään osaajia muille hyvinvointialueille, yksityiselle ja muille aloille. Kuinka kauan meillä on ammattilaisia? Lomautukset eivät lisää veto- eikä pitovoimaa. Moni asia on Varhassa vielä kesken ja kehittämättä. Henkilöstöä ei kuunnella. Kuinka kauan henkilöstön jaksaminen riittää?

Tilkitään säkin suuta ja pohja vuotaa. On aina ongelma, jos olemme poissa töistä syystä tai toisesta. Ketä voidaan jättää hoitamatta tai kenen hoitoa viivästyttää? Mitä aidosti voidaan jättää tekemättä? On aivan selvää, että tällä tulee olemaan vaikutuksia ihmisten hoitamiseen ja hoitoon pääsyyn – hoidon laatuun, tasoon ja palvelumäärään. Asiakkaiden hoidon viivästyessä hoitovelan kurominen on aina vain haasteellisempaa. Mikä on lopullinen säästö?

YT-neuvottelut ja lomautukset tulevat vaikuttamaan henkilökohtaiseen turvallisuuden tunteeseen ja lisäämään arvottomuuden kokemusta työelämässä. Rivityöntekijät ovat syyttömiä siihen, että olemme hyvinvointialueena tässä taloudellisessa tilanteessa. Lomautus on uhka myös henkilökohtaiseen pärjäämiseen taloudellisesti.

Miten tuetaan henkilöstön voimavaroja, motivaatiota, halua, kykyä, jaksamista ja työhön sitoutumista tässä tehostamisen tiellä? Työterveyshuollon tuen merkitys korostuu tässä vaikeassa tilanteessa.

Tehyn pääluottamusmiehet
Hannamari Heikkinen, Pia Jormakka, Leena Kaatikko, Nana Kautto, Marja Lampainen, Catarina Lindberg, Riku Luoto, Jonna Seppälä, Reetta Tanila-Järvinen, Lennu Yläneva ja Varhan tehyläisten puheenjohtaja Anniina Orrenmaa

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän