Yrittäjyys luo uskoa tulevaisuuteen

0

Oripää, Lieto ja Aura niittivät mainetta Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissa. Ne muodostavat Varsinais-Suomen yrittäjäystävällisimpien kuntien kärkikolmikon ja lisäksi Lieto nappasi koko Suomen yrittäjäystävällisimmän kunnan tittelin keskisuurten sarjassa. Pärjäämisen perusresepti on kaikissa kolmessa sama: yrittäjien on helppo lähestyä kunnan edustajia ja asiat päätetään sekä toteutetaan viipymättä.

Yrittämisen mittakaavaa on vaikea käsittää kylänraitteja astellessa, sillä esimerkiksi Oripää, Tarvasjoki ja Aura tarjoavat kotipaikan useille merkittäville toimijoille, joiden työmaat ovat ruuhka-Suomen kasvukeskuksissa.

Mielenkiintoista barometrin tuloksissa on, että vahvat kasvukunnat Raisio ja Kaarina ovat vasta top 10 -listan puolivälissä selvästi heikommilla pisteillä kuin kärkikolmikko. Varmastikin maaseudulla on yrittäjämyönteisempi ilmapiiri kuin kaupungeissa.

Kaiken lisäksi Auranmaa on Suomen maaseudun keihäänkärki, jossa maatalous on hyvän aikaa sitten muuttunut teollista toimintaa muistuttavaksi markkinatuotannoksi. Sitä pyörittävät suuret toimijat vetävät luokseen toisia isoja. Maaseudulla ymmärretään yhä fyysisen työn sekä järeiden koneiden merkitys ja se, ettei kaikki tekeminen voi olla yksinomaan viihdetuotantoa tai hyvinvointipalveluja.

Kuluneella viikolla uutisoitiin myös valkolakin saavien nimet ja samalla medioissa kerrottiin, kuinka synkät uutiset maailmalta ahdistavat nuoria meillä ja muualla tehden tulevaisuudesta näköalatonta. Tässäkin mielessä kannustaminen yrittämiseen, siihen liittyvän osaamisen jakaminen ja yrittäjätarinoiden kertominen on tärkeämpää kuin koskaan ennen.