Auran elinvoimajohtaja Anna-Mari Alkio suuntaa uusiin haasteisiin: ” Olen tehnyt työtäni sydämellä”

0
Anna-Mari Alkio jatkaa uusiin tuuliin työelämässä jääden kuitenkin auralaiseksi. Hänen viimeinen työpäivänsä Auran kunnan palveluksessa on juhannusviikon torstai. Kuva: Marika Suuronen

AURA. – Olen kiitollinen vuosista, joita olen Aurassa saanut tehdä, luottamuksesta sekä yhteisöllisestä tekemisen meiningistä. On aika tehdä ja on aika poistua. Mielestäni pystyin antamaan, mitä minulla on ollut annettavaa.

Auran Elinvoimajohtaja Anna-Mari ”Anski” Alkio jättää tehtävänsä Aurassa ja suuntaa kohti uusia haasteita.

– Neuvottelut ovat käynnissä. Uskon asioiden järjestyvän parhain päin.

Huima kehityskaari

Alkio valittiin Auran, Kosken ja Marttilan yhteiseksi elinkeinoasiantuntijaksi joulukuussa 2018. Tehtävässään hän tutustui alueen yrittäjiin, yrityksiin ja yritystoimijoihin.

– Ajasta jäi mentaliteetti, että yrittäjät eivät tunne kuntarajoja. Alueellista ja seudullista yhteistyötä pitää viedä eteenpäin, Alkio pohtii.

Siirryttyään Auran kunnalle kokoaikaiseksi elinkeinoasiantuntijaksi auralaisten yritysten pariin, Alkio on pyrkinyt hyvään yhteistyöhön naapurikuntien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Vuonna 2020 Alkio ylennettiin kehittämisjohtajaksi ja myöhemmin seurasi vielä nimikkeenmuutos elinvoimajohtajaksi. Varsinais-Suomen Yrittäjät palkitsivat hänet Vuoden elinvoiman edistäjä 2021 -palkinnolla.

– Mika Joelle kiitokset. Hän näki minussa potentiaalia. Vaikka olin ilman mitään taustaa julkiselta puolelta, minut valittiin elinkeinoasiantuntijan tehtävään. Joki luotti ja antoi vastuuta, Alkio kiittelee silloista kunnanjohtajaa.

– Terhi on ollut luottotyöpari. Elinvoima- ja kehittämistyötä tehdään yhdessä. Hänen kanssaan on ollut helppo työskennellä, saa kiitokset puolestaan nykyinen kunnanjohtaja, Terhi Källi.

Yhdessä tekemistä

Aurassa Alkion ensisijaisena tehtävänä on ollut kehittää ja johtaa elinkeinopalveluita.

– Kaikki lähtee siitä, että meillä Aurassa on yhteisöllisen tekeminen ja kulttuuri. Aina löytyy tekijöitä ja halukkaita mukanaolijoita edistämään yhteistä hyvää, jolla luodaan elinvoimaisuutta ja halua toimia täällä, Alkio listaa.

Auran yrityskenttä on monipuolinen ja laaja. 4 000 asukkaan kunnassa on 400 yritystä ja 40 yhdistystä. Yhdessä ne saavat aikaiseksi merkittäviä asioita, kun osaajia löytyy joka lähtöön.

Alkion vetämänä Auraan on saatu paljon aikaan: nykyinen vilkas iltatori kesätiistaisin, ennen joulua valtakunnallisestikin noteerattu ajoneuvojouluvalokulkue sekä Auran oma kesätapahtumaviikko.

Alkion yrittäjätausta, iloisuus, energisyys ja tarttuva tekemisen meininki ovat edesauttaneet työn onnistumista.

– On ollut helppoa jalkautua yrityksiin, kun minut on otettu vastaan enemmänkin yrittäjänä kuin virkamiehenä. Ollaan löydetty alusta asti yhteinen sävel keskusteluille ja luottamukselle. Se on ehkä ollut se, joka on avannut minulle mahdollisuuksia toimia täällä, Alkio tuumaa.

Muutosten tuulet

Alkio on ollut tervetullut tuulahdus julkiselle puolelle. Stereotyyppinen virkamiestyyli on ravisteltu hänen kohdallaan uuteen uskoon.

Viimeisen viiden vuoden aikana kuntasektorilla on tapahtunut paljon.

– On tullut todella paljon nuorempia kunnanjohtajia ja porukkaa vaihtunut. Kulttuuri, tekeminen ja johtaminen muuttuu. Kuntien pitää pysyä muutoksessa mukana. Tarvitaan uusia ihmisiä uusine ajatuksineen rohkeasti mukaan päätöksentekoon. Muuten mikään ei muutu, Alkio kannustaa.

Näkyvyys ratkaisee

Anna-Mari Alkion toiminnan ajatuksena ja lähtökohtana on ollut panostaa Aurassa tapahtumiin, yhteisölliseen tekemiseen ja rakentaa kunnan profiilia vahvuuksien kautta. Sellaisina Alkio pitää muun muassa sijaintia ja palveluja.

– Kunta on kiinnostava, jos se herättää mielikuvia ja ajatuksia. Ei kukaan muuta yritystään kuntaan tai muuta perheineen kuntaan, josta ei tiedetä mitään. Brändityö ja näkyvyys ovat olleet keskiössä rakentaessamme Auran profiilia. Olemme aktiivisia, meillä menestyy ja meillä tapahtuu, hän listaa.

– Esimerkiksi Kauppojen yössä vahvistamme vahvuuksiamme. Meillä on valtavan hyvät palvelut ja voimme lisätä entistä enemmän kivijalkayrittäjien välistä yhteistyötä.

Alkio on ollut pöytyäläinen, mutta nyt hän sanoo olevansa auralainen ja auralaisena hän aikoo pysyä.

– Olen tehnyt työtäni sydämellä. On sellainen olo, että olen kaikkeni antanut. Tietysti on haikea fiilis, koska tämä on ollut niin iso osa elämää viimeiset viisi vuotta. Nämä ihmiset ja kaikki, Alkio liikuttuu kyyneliin kiitollisena vuosistaan Auran kunnan palveluksessa.
Marika Suuronen


Anskista sanottua

Auran Yrittäjien puheenjohtaja Marko Mäkilä: ”Anskin lähtö on älyttömän haikeaa. Yhteistyö on sujunut todella hyvin. Hänen kanssaan on mukava ideoida kaikkia uusia metkuja ja toteuttaa niitä. Anski innostuu helposti ja innostaa muita. Kyllä häntä tulee ikävä. -Auran yrittäjäyhteisö on Anskin ansiosta erittäin aktiivinen. On tapahtumia, on saatu porukkaa kasaan. Eikä joulunavauskaan olisi siinä mittakaavassa ja niin isolla porukalla on tehty. Älyttömän iso kiitos kaikesta Anskille siitä hyvästä työstä, jota hän on kunnan ja yrittäjien eteen täällä Aurassa tehnyt.”

Kunnanjohtaja Terhi Källi : ”Yhteistyö on ollut äärettömän hyvää. Anski on luottotekijä. Olemme puolin ja toisin sparrailleet toisiamme. Jos Anski lupaa jotain niin hän myös sen tekee. Anski tutustutti minut ihmisten kanssa, kun aloitin Aurassa. Hän teki helpoksi tulemisen Auraan niin työ- kuin siviiliympyröissä. Hän on tutustuttanut ja ottanut mukaan tapaamisiin. Anski on kunnianhimoinen ja hänellä on drive päällä. Hän on tuonut Auraan älyttömästi nostetta ja hyvää tekemistä. Ja nostanut alueellisesti auranmaalla henkeä ja yhdessä tekemistä. Hänellä on yrittäjien ajatusmaailma, hän on mutkaton eikä byrokratian rattaat ole onnistuneet koulimaan häntä. Toivon hänen säilyttävän tämän. Anski on ennakkoluuloton, positiivinen ja hänellä on rohkeus kokeilla ja tehdä.”

Marika Suuronen