Ei pöllömpää menoa jo 40 vuotta – Pöytyän Pöllöt pystytti juhlavuoden kunniaksi näyttelyn Museopappilaan

0
Pöytyän Pöllöjen näyttelyn avajaisissa kierros alkoi Verneri Nissilän opastamana alakerrasta. Verneri kertoi mm. partioliikkeen perustajasta, lordi Robert Baden-Powellista. Kuva: Marika Suuronen

PÖYTYÄ. Pöytyän Pöllöjen juhlavuosi näkyy partion koko vuoden toiminnassa. Myös Pöytyän Museopappilan kesässä on vahvasti esillä Pöytyän Pöllöt -partiolippukunnan 40-juhlavuosi. Idea juhlavuoden juhlistamiseen näyttelyn muodossa Museopappilassa tuli kotiseutuyhdistyksen Anu Riikka Terholta. Puuhakkaat voimat yhdistämällä on rakennettu upea kokonaisuus.

Vuonna 1984 Pöytyän kirkkoherra Risto Miettinen ja pappi Jari Lahtinen laittoivat lehteen ilmoituksen, löytyykö kiinnostuneita partiotoiminnasta.

–Meitä tuli paikalle kourallinen. Tapaamisen jälkeen viidestä kuuteen osallistui Tervetuloa partioon -kurssille ja kesän 1984 aikana partiotoiminta alkoi uudelleen. Silloin olimme vielä Pöytyän Eräkarhut, muistelee Terhi Jänesniemi.

–Meillä oli syksyllä jo valtava määrä sudenpentuja. Taina Jaakkolan kanssa kävimme keväällä 1985 ensimmäisenä partiojohtaja -kurssin. Pidimme leirejä ja koloiltoja. Kävimme Ahvenanmaalla pyöräretkellä ja Saariston rengastien pyöräilimme muutaman vuoden välein. Kokoonnuimme seurakuntatalolla. Kun Riihikoskelle rakennettiin uusi seurakuntatalo, saimme oman, pienen partiokolon, Jänesniemi muistelee.

Nykyisin kolo sijaitsee Museopappilan entisessä navettarakennuksessa.

–Ensimmäiseen partioparaatiin uskalsimme lähteä vasta 1992 yhdessä Yläneen Korpijunkkareiden kanssa.

Vuonna 1993 lippukunnassa heräsi ajatus nimenvaihdosta.

–Lippukuntamme oli ollut Pöytyän Pöllöt 60-luvulla ja 70-luvulla nimi vaihdettiin Pöytyän Eräkarhuiksi. Erä-alkuisia nimiä oli paljon ja halusimme Pöytyän Pöllöt takaisin käyttöön.

Nimenvaihdoksen jälkeen oli oman lipun ja huivin aika. Taiteilija Reima Nurmikko suunnitteli niihin logon. Lippu naulattiin juhlallisin menoin pitkän prosessin jälkeen vuonna 1997.

–Juhlavuoteen on valmistauduttu monella tapaa. Meillä on juhlaleiri Rymättylässä, lippukunnan omia koloiltoja, syyskuussa Kyösti Mäkimattilan konsertti ja 40-vuotisjuhla. Joka kuukausi on ollut joku yhteinen, erilainen ohjelma. Olemme halunneet muistaa kaikkia omia lippukunnan jäseniä ja tulla näkyväksi muillekin kertoen, mitä kaikkea Pöytyän Pöllöt tekevät, listaa Jaana Lehtonen.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

Arvoja ja vastuuta

–Minut ja paras kaverini vain tuotiin partioon 7-vuotiaina. Olen päässyt tekemään paljon erilaisia asioita ja se on kannustanut jäämään partioon. Kaikkiin elämäntilanteisiin löytyy sopivaa tekemistä, kertoo Verneri Nissilä.

Partio on myös oppimista ja verkostoitumista.

–Meillä on paljon koulutusta. Ylipäätään, kun on nuoresta pitäen vastuussa asioista, kehittää tietynlaista oma-aloitteisuutta. Edustamme erilaisia koulutustaustoja. Jopa työtarjouksia tulee partion suhteiden kautta. Itsekin sain työtarjouksen valmistuttuani.

–Partiolaiset ovat luotettavia. Tiedetään, että elämän arvot ovat hyvät. Työmarkkinoilla partiolaisuus on hyvää valuuttaa, kehuu Jaana Lehtonen.

Näyttelyssä on esillä paljon erilaisia oppaita. Verneri Nissilä on ollut mukana ideoimassa päivitettyä versiota Partiojohtajan käsikirjasta. Materiaalit uudistuvat koko ajan, kuten koko toiminta.

–Perinteisesti partiossa opetellaan köytöksiä (solmuja), ensiapua ja niin edelleen. Nykyisin myös esimerkiksi netissä turvallisesti toimimista. Toiminta uudistuu koko ajan, Nissilä valottaa.

Pöllö-maskotti hurmasi

–Tänä keväänä partioparaatissa marssi myös Outi Riikosen ideoima ja valmistama Pöllö-maskotti. Hänestä tuli jo marssin aikana suosittu hahmo. Saatiin paljon vilkutuksia, Lehtonen muistelee hymyillen.

–Ryhti-palkintoa olemme yrittäneet paraatista sitä voittamatta. Nyt monen vuoden jälkeen teimme juhlavuoden kunniaksi huudon ja voitimme, hän jatkaa.

Riikonen tuli mukaan lippukunnan alkuvuosina sudenpentujen laumanjohtajaksi. Nykyisin hän johtaa Lea Laaksosen kanssa Harmaapöllöjen aikuisryhmää ja toimii näyttelytoimikunnan puheenjohtajana.

–Mielettömän hienoa, että olemme 40 vuotta pyörittäneet tällaista toimintaa. Tosi iso osa Pöytyän lapsista on ollut partiossa ainakin vähän aikaa, hän hehkuttaa.

Mutta mikä on parasta partiossa?

–Yhteishenki, yhdessä oleminen ja ilolla tekeminen, yhteisöllisyys, Vastaus kajahtaa kuin yhdestä suusta.
Marika Suuronen

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän