Equivest Metals Oy:lle kaivosvaraus Auranmaalle

0
Tukesin julkaisemasta kartasta näkyy varausalue.

KOSKI, MARTTILA, PÖYTYÄ, LOIMAA/Mellilä, SOMERO. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt Equivest Metals Oy:n kaivoslain mukaisen varausilmoituksen Auranmaalle. Varaus antaa etuoikeuden malminetsintäluvan hakemiseen Kosken, Marttilan, Pöytyän, Mellilän ja Someron alueella.

Varausalue on yhteensä 17149,21 hehtaaria ja käsittää muun muassa Hevonlinnan, Seljankulman, Vähä-Ollilan, Kyrön, Kumilan ja Isoperän. Ysitien luoteispuolella alue ulottuu Kantolanrahkan liepeille ja kymppitien länsipuolella Kosken keskustan tuntumaan ja Someron Vilukselaan. Varaus on voimassa 13.3.2025 asti.

Varaaja otaksuu aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella alueella olevan muun muassa litiumia, tinaa, nikkeliä, kuparia, kobolttia, sinkkiä ja jopa kultaa. Varaajan suunnitelmissa on varauksen voimassaoloaikana jatkaa paljastumien tunnistamista ja suorittaa maastotunnustelu tunnistetuilla paljastumilla ja lohkareilla. Varaaja aikoo myös valmistella malminetsintälupahakemukset. Malminetsintälupaa Equivest Metals Oy on suunnitellut hakevansa syksyyn 2 025 mennessä.

Varauksen tarkoituksena on, että varaaja kerää varausaikana tietoa mahdollisen malminetsinnän vaikutuksista ja malmipotentiaalista, joita on mahdollista käyttää malminetsintälupahakemusta laadittaessa. Varaus antaa etuoikeuden hakea alueelle malminetsintälupaa. Muiden tahojen ei myöskään ole mahdollista saada kullanhuuhdontalupaa, malminetsintälupaa eikä kaivoslupaa alueelle, johon on tehty hyväksytty varausilmoitus.

Varaus ei oikeuta malminetsintään, kaivamiseen eikä louhimiseen. Varaus ei myöskään rajoita maanomistajan oikeuksia eikä mahdollisia muita maankäytön tarpeita ja suunnitelmia.

Equivest Metals Oy on vuonna 2 023 perustettu osakeyhtiö, jonka kotipaikaksi on merkitty Helsinki. Yritys on tehnyt kaivosvarauksen myös Asikkalan, Hollolan, Hämeenlinnan ja Padasjoen alueelle. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja on norjalainen Erlend Rongen.

Koskella asiasta keskustellaan vastaavien viranhaltijoiden kesken tänään tiistaina. Marttilan kunnanjohtaja Anne Ahtiaisen mukaan Marttilan kunta ei tässä vaiheessa ole lausumassa asiasta.

–Etsintäalueella ei ole kunnan maaomistusta, Ahtiainen kertoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän