Li Andersson oli ykkönen myös Auranmaalla – Koski oli eurovaaleissa Varsinais-Suomen keskustalaisin kunta

0

AURANMAA. Valtakunnan äänikuningattareksi noussut Li Andersson (vas.) oli myös Auranmaan ylivoimainen äänikuningatar. Andersson sai eniten ääniä niin Aurassa, Marttilassa, Oripäässä kuin Pöytyälläkin. Ainoastaan Koskella Andersson joutui tyytymään toiseen sijaan, kun äänikuningattareksi nousi Elsi Katainen (kesk.).

Puolueitten kannatuksen osalta Auranmaan vaalitulos poikkesi melkoisesti koko maan tuloksesta, sillä keskustan kannatus oli Auranmaalla huomattavasti valtakunnan keskiarvoa suurempaa.

Kokoomus voitti vaalit selvin luvuin Aurassa ja Pöytyällä sekä niukasti myös Marttilassa. Aurassa kokoomuksen kannatus oli 26,3 prosenttia, Pöytyällä 25,6 ja Marttilassa 28,1. Marttilassa keskusta ja kokoomus kävivät tiukan taiston, mutta keskustan kannatus jäi 0,4 prosenttiyksikköä kokoomusta alhaisemmaksi, ja oli 27,7.

Koskella ja Oripäässä keskusta vei voiton. Koski oli koko Varsinais-Suomen keskustalaisin kunta 35,2 prosentin ääniosuudella. Toiseksi tuli Oripää, jossa keskustan kannatus oli 30,8 prosenttia. Kosken ja Oripään lisäksi keskusta oli Varsinais-Suomessa suurin puolue vain Laitilassa (26,0 %), Vehmaalla (24,5 %) ja Mynämäellä (20,7 %).

Edellisiin vuoden 2019 europarlamenttivaaleihin verrattuna eniten kannatustaan menetti perussuomalaiset. Viime eurovaaleissa puoluetta kannatti muun muassa Aurassa 23,3 prosenttia ja Pöytyällä 19,9 prosenttia äänestäjistä. Nyt kannatus jäi Aurassa 12,2:een ja Pöytyällä 13,1:een.

Äänestysprosenteissa ei sen sijaan tapahtunut suurta muutosta edellisiin vaaleihin verrattuna. Aurassa, Koskella ja Oripäässä prosentti nousi hitusen ja Pöytyällä pysyi ennallaan. Marttilassa oli puolestaan pientä laskua.

Auranmaan alhaisin äänestysprosentti oli Oripään 38,7 prosenttia ja korkein puolestaan Kosken 41,3.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän