Yläneen kotiseutumuseon kesänäyttelyissä on 100 vuotta elämää

0
Ansel Laakson valokuvia omista ja kylän mukuloista100 vuotta sitten.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen kotiseutumuseon kesän kolme näyttelyä esittelevät tuokiokuvia yli sadan vuoden ajalta. Näyttelyissä on nähtävissä jokamiehen ja -naisen kädentaidot ja niiden rinnalle vähitellen tulevia tehdastekoisia esineitä, tekstiilejä ja vaatteita.

Taidokkaita kirjoliinoja

Pellavalle ja puuvillalle kirjottuja pöytä-, tarjotin- ja kateliinoja on esillä kolmisenkymmentä. Ne ovat sekä museon omista kokoelmista että lainassa yläneläisiltä. Mukana on myös neljä menetetystä Karjalasta, Kannakselta evakuoitujen mukanaan tuomaa liinaa. Moni evakkonainen taitteli laukkuunsa pöytäliinan muistoksi kodista.

–Niiden on pakko olla lähes sata vuotta vanhoja, sanoo Elisa Niittymaa, joka on valinnut kesänäyttelyissä esillä olevat esineet ja kuvat.

Kirjontamalleja opittiin kursseilla ja Kotiliesi-lehdestä. Myös kansakoulun alaluokkien opetukseen kuului kirjonnan perusteet jo 1920-luvulla. Näyttelyn liinoissa näkyvät kirjontamuodit ja aikakausien tyylit. Kirjonta sinisellä langalla valkealle kankaalle on ottanut mallia alankomaalaisesta Delftin posliinista. Pikkuliinan suuret ristipistokirjaimet EL tulevat tekijänsä nimestä, tai jonkun, joka on liinan saanut lahjaksi.

Kukkien runsaus ja värikkyys on tuonut kahvipöytään iloa, valoa ja juhlan tuntua. Pahimman pulan aikana, jolloin kaupoissa ei ollut kangasta ostettavaksi, eikä naisilla aikaa kutoa hienoa liinakangasta, koteihin haluttiin silti valmistaa jotain kaunista. Liikuttava pieni soikea tarjotinliina on ommeltu kahdesta pienestä palasta. Siihen on kirjottu appelsiininkeltainen ruusu ja kaksi honteloa kimppua. Kangas on hyvinkin jauhosäkistä tai vanhasta paidasta. Liina saattaa myös olla kirjontaa opettelevan työtä, jolloin ei käyttöön ole vielä annettu kalleinta laatua kangasta.

Peltiset autot ja puiset kuomuvaunut

Toinen Yläneen kotiseutumuseon kesänäyttely esittelee leluja. Uusimmat ovat 50–60 vuoden takaa. Peltiset tyylikkäät leluautot ovat nykysilmään yhtä hiveleviä kuin 1950-luvun lapselle.

Nukenvaunut eri vuosikymmeniltä ovat kuin materiaalihistorian oppikirjasta. On 70-vuotiaat pyöreälinjaiset, jonkun isän lapselleen taidokkaasti rakentamat puiset kuomuvaunut, vierellään 1970-luvun vaunut, joiden päällys on muovia ja suurissa pyörissä on jopa jousitus.

Näyttelyn vanhinta lelutyyppiä, käpylehmien ajoilta, edustaa tukeva puinen härkäkaksikko, joka on tosin uustuotantoa.

100 vuoden lapset

Vanhojen valokuvien ihastuttavinta ja suosituinta aineistoa ovat kuvat lapsista. Kolmannessa näyttelykokonaisuudessa on yläneläisen Anselm Laakson lapsikuvia.

Elisa Niittymaa on valikoinut Laakson 4000 valokuvasta ne, joissa on lapsia. Totisia, paikallaan pysymiseen keskittyviä ja jokunen naurunaamakin. Kokonaisuuden hurmaavimpia on kuva, jossa istuu kolme pientä lasta, yhdellä sylissään vauva, ilmeisesti perheen kuopus, toisella kissa ja kolmannella auto.

Yläneen kotiseutumuseo on avoinna 16.8. saakka tiistaista perjantaihin klo 12–17 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–15. Osoite: Liisantie 13, Yläne.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän