Elisenvaaran verkko-ongelma korjataan – Puhelimet eivät ole toimineet kaikkialla koulutalossa

0
Elisenvaarassa todettu puhelinverkon toimimattomuus liittyy uudisrakennusten energiatehokkuuden edistämiseen, minkä varjopuolena on matkapuhelinverkon kuuluvuuden heikkeneminen.
Elisenvaarassa todettu puhelinverkon toimimattomuus liittyy uudisrakennusten energiatehokkuuden edistämiseen, minkä varjopuolena on matkapuhelinverkon kuuluvuuden heikkeneminen.

PÖYTYÄ / Kyrö. Kunnanhallitus on päättänyt hankkia Elisenvaaran yhtenäiskoulun ja lukion uudisrakennuksen matkapuhelinverkon kuuluvuuden parantamiseksi sisäverkkokaapeloinnin laitteineen ja asennuksineen edullisemman tarjouksen tehneeltä Bandercom Oy:ltä hintaan 32 130 euroa.

Koulukiinteistön käyttäjät ovat harmitelleet puhelinyhteyksien toimimattomuutta etenkin alempien kerrosten sisäosissa, joissa verkkoa ei ole ollut lainkaan. Tämä on vakava ongelma mahdollisissa hätätapauksissa, joissa apua tarvitaan kiireesti tiettyyn paikkaan.

Energiatehokkuuden varjopuoli

Pöytyän kunnassa on selvitetty asiaa ja todettu, että matkapuhelinverkon toimimattomuus liittyy Elisenvaaran uudisrakennuksessa käytettyihin energiatehokkuutta tukeviin ratkaisuihin.

Matkaviestinverkkojen radiosignaalit läpäisevät matala- ja passiivienergiatalojen rakenteita huonosti eikä sellaisten keskellä olevaan matkapuhelimeen välttämättä saada yhteyttä.

Vastaavia ongelmia on todettu muissakin uusissa kouluissa, palvelutaloissa, kauppakeskuksissa, kerrostaloissa sekä maanalaisissa parkkihalleissa.

Sisälle tulee antenniverkko

Elisenvaaran signaaliongelmien uskotaan poistuvan sisäantenniverkon avulla. Yleensä sellainen koostuu talojakamosta antenneille lähtevistä koaksiaalikaapeleista, jakajista ja usein porrastasanteisiin asennettavista antenneista.

Matkaviestinverkon palvelut saadaan koulun antenniverkkoon siten, että operaattorit asentavat talojakamoon joko tukiasemansa tai toistimensa.

Telia, Elisa sekä DNA ovat ilmaisseet halukkuutensa asennuttaa tarvittavat laitteet Elisenvaaraan, kunhan sisäverkko on rakennettu ja kuuluvuusmittaukset tehty.

Töiden yhteydessä varmistetaan, että myös pelastusviranomaisten käyttämä Virve-verkko toimii rakennuksessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän