Kosken kyläreitille kännykän avulla – Myllytuvan remontti etenee

0
Joutsenkuvioinen seinävaate oli valmiina Myllytuvan seinällä. Piika Vainio ja Heikki Rantanen ajoittavat lahjoituksena saatua Philips-tv:tä samoille ajoille, 50-luvulle.

KOSKI. Kosken Myllytuvassa on aseteltu esille pitkä rivi Koskelaisseuran lehteä 32 vuoden ajalta. Vanhat numerot ovat myynnissä euron hintaan kappaleelta.

–Seura on tehnyt lehteä vuodesta 1992. Paikkakuntalaisten lisäksi sitä tilaa yli 150 muualla asuvaa entistä koskelaista, kertoo puheenjohtaja Heikki Rantanen.

Tänä kesänä museossa kävijät pääsevät tutustumaan Myllytuvassa tehtyihin perusteellisiin remontteihin ja niiden eri vaiheisiin. Samalla on laitettu arkiston lehtipinot myyntiin.

Erityisen kesänäyttelyn sijaan kesän uutuutena on Kosken kyläkierros. Kierros on omaehtoinen paikallisreitti, jonka varrella on tietoa ja kuvia elämästä ja taloista Koskella ennen vanhaan.

Reitin opasteisiin ja tietopaketteihin tarvitaan kännykkä. Koskelaisseuran varapuheenjohtaja ja monitoimi-ihminen Piika Vainio kertoo, että lataamalla Actionbound-sovelluksen pääsee kännykällä avaamaan QR-koodin, joka löytyy reitin mainoksesta. Koodilla avautuu ”peli”, jossa valitaan jokin kohde. Peli löytää kohteen karttapaikannuksen avulla ja sen tiedot avautuvat heti, kun on sitä riittävän lähellä.

Reitin 12 rastia ovat kaikki Kosken keskustan alueella.

–Lisää tulee, kun keretään tekemään, Vainio sanoo.

Nuoret ovat jo tutustuneet Kosken kierrokseen. Vainio vei keväällä ohjeet ja infot yläkoululle, nuoriso-ohjaajalle ja nuortentila Seukkarille.

Vainio kertoo, että moni nuori kuuluu hämmästyneen tiedosta, että Koskella on 1950- ja 60-luvun taitteessa ollut oikea elokuvateatteri. Hän kertoo teatterin vielä puuttuvan reitistä, samoin puuttuu Santion taistelu, josta on sitten enemmän aikaa, runsaat 400 vuotta.

Museotalon remonttien valmistuttua Koskelaisseuralla on mielessä pienen ruispellon perustaminen pihapiiriin.

–Pellavaa voisi myös istuttaa, Vainio suunnittelee.

Pellavaa kasvoi joka kodissa Myllytuvan asukkaiden aikaan 100 vuotta sitten. Vainio kertoo, että sitten voisi pitkin vuotta kertoa, esitellä ja näyttää miten viljasta tulee leipää ja miten pellavasta saadaan paita.

Myllytuvan remontointi jatkuu. Välikamarin lattialankut on nostettu ylös ja lattiarakenteet uusittu, ja vanha, hyvä eriste, kuivaksi osoittautunut puru on laitettu takaisin.

Seuraava kohde on varsinainen Myllytupa-huone. Siellä säkkiensä kanssa jyviään jauhattamaan tulleet ovat istuneet lepäämässä, odottelemassa, vaihtamassa kuulumisia ja syömässä eväitä.

–Ehkä vähän ryypiskelemässäkin, Vainio sanoo.


Myllytupa on avoinna 4.8. asti sunnuntaisin 13–16, Kohauksen aikana myös tiistaina klo 17–19 ja lauantaina klo 11–15. Ryhmät voi sopia erikseen 040 7402230 (Piika). Osoite: Hämeentie 113, Koski

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän