Kosken VPK:n nuoriso-osastolle leirit ovat kohokohtia, mutta tärkeintä on ihmisten auttaminen

0
Jimi Friman esittelee kalustoa. Justus Koski, Saku Pettersson, Niilo Virta, Salli Peltola ja Arvo Ahti seuraavat. Kuva: Maria Vakkuri

KOSKI. Kosken paloaseman pihalla riittää vilinää ja vilskettä, kun joukko innokkaita nuoria pakkaa tavaroitaan palokuntaleiriä varten. Koskelaiset Jimi Friman, 16, ja Niilo Virta, 11, kertovat molemmat odottavansa leiriä innolla. Viime vuonna palokuntanuorisoleiri järjestettiin Koskella, joten matka oli lyhyt. Tänä vuonna leiripaikaksi on valikoitunut Nousiainen.

–Odotan leirillä eniten sitä, että pääsee osallistumaan konemieskurssille, siellä oppii auton käyttöä, Jimi kertoo.

Niilo taas toivoo näkevänsä leirillä paljon tuttuja ystäviä. Leiriltä voi löytää myös uusia kavereita. Viime vuonna nuoret tutustuivat esimerkiksi Kankaanpään palokuntanuoriin. Yhteisen harrastuksen vuoksi puheenaiheita ei ole vaikea keksiä.

Viisi päivää kestävä leiri jännittää molempia nuoria hieman, mutta ohjelmantäyteiset päivät pitävät heidät niin kiireisinä, että koti-ikävälle tuskin jää aikaa. Leirillä ohjelma alkaa yleensä melko aikaisin aamulla. Jimille tämä ei ole ongelma, sillä hän on tottunut myös kesällä heräämään aikaisin kesätöihin.

–Minä nukkuisin kyllä yleensä tosi pitkään, kahdeksan aamu kuulostaa vähän liian aikaiselta, Niilo pohtii.

Vaikka suuret tapahtumat ovat harrastuksen yksi kohokohta, yhtä tärkeää on poikien mielestä säännölliset harjoitukset paloasemalla.

–Minä olen ollut mukana palokunnassa jo kuusi vuotta. En enää edes muista miten tänne silloin päädyin, mutta varmaan kavereiden kautta, Jimi muistelee.

–Minä aloitin harrastuksen silloin, kun olin melkein täyttänyt kymmenen vuotta. Iskä oli jo mukana palokunnassa, joten halusin ehdottomasti mukaan porukkaan, Niilo kertoo.

Samalla kun muut nuoret pakkaavat yhteisiä tavaroita kasaan, kaksikko kertoo, mitä kaikkea harjoituksissa yleensä tehdään.

–Meillä on täällä kaikkea palokuntaan liittyvää ohjelmaa, tehdään esimerkiksi perusselvityksiä. Sitten ollaan harjoiteltu autojen purkamista eli onnettomuuspaikalla toimimista. Kaikki pelastustoimintaan liittyvät jutut kuuluvat harjoitusten ohjelmaan, ja sitten tietysti ollaan savusukellettu, Jimi kuvailee harjoitusten sisältöä.

Harjoiteltavaa on paljon, mutta osaavien ohjaajien avustuksella oppimisesta on tehty hauskaa. Molemmat nuoret kertovat, että solmujen tekeminen on vielä vaikeaa, mutta niitäkin oppii tekemään, kun tarpeeksi monta kertaa harjoittelee. Jos pitäisi mainita vain yksi tärkein taito, mitä palokunnassa on vuosien aikana opittu, vastaus on Jimin mielestä helppo.

–Ihmisten auttaminen tietysti. Se on aina tärkeintä.

Oppi ei ole mennyt hukkaan, sillä kaksikko osaa heti kertoa esimerkiksi, miten kuuluu toimia onnettomuuspaikalla.

–Täytyy heti mennä katsomaan, onko onnettomuudessa loukkaantunut henkilö autossa kunnossa ja hengittääkö hän. Sitten pitää soittaa hätänumeroon ja toimia ohjeiden mukaisesti, Jimi kertaa.

–Pahin virhe mitä voi tehdä, on ajaa onnettomuuspaikan ohi pysähtymättä, hän lisää.

Nuoriso-osaston harjoitukset ovat tällä hetkellä kesätauolla, mutta toiminta jatkuu jälleen elokuussa. Mukaan pääsee, kun aloittaa kolmosluokan koulussa. Nuoria on tällä hetkellä toiminnassa mukana 20. Porukka on jaettu kahteen ryhmään, nuorempiin ja vanhempiin palokuntalaisiin.

–Harjoituksia järjestetään viikoittain, mutta koska ryhmä on jaettu puoliksi, jokaisella porukalla on harjoituksia joka toinen viikko, nuoriso-osaston johtaja Katja Salonen selventää.

Harrastajien määrä on Koskella noussut tasaiseen tahtiin. Ryhmässä on mukana tyttöjä ja poikia. Koronan vuoksi toimintaa jouduttiin rajoitusten vuoksi laittamaan osittain tauolle, mutta sekään ei sammuttanut nuorten innostusta palokuntatoimintaan.

–Täällä saa uusia kavereita ja on aina hyvä meininki, siksi tänne kannattaa tulla mukaan harrastamaan, Jimi Friman toteaa hymyillen.
Maria Vakkuri

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän