Yläraudan Ari Kivikosken ripeä toiminta pelasti hengen

0
Yläraudan kauppias Ari Kivikoski haettiin muutama viikko sitten kesken työpäivän avuksi elvyttämään tajutonta potilasta.
Yläraudan kauppias Ari Kivikoski haettiin muutama viikko sitten kesken työpäivän avuksi elvyttämään tajutonta potilasta.

PÖYTYÄ/Yläne. –Minua tultiin hakemaan, kun torilla oli eräänä lauantaina mennyt torimyyjä tajuttomaksi. Henkilö, joka haki minut apuun, tiesi myös, että Yläneen Salessa on defi (defibrilaattori eli sydäniskuri), Yläneen Yläraudan kauppias Ari Kivikoski kertoo.

Kivikoskella on ensiavusta kokemusta, sillä hän on työskennellyt aiemmin puolustusvoimissa ja kriisinhallintaturvatehtävissä.

-Viimeksi olen tarvinnut ensiaputaitojani 2000-luvun alussa ulkomailla. Ensiapua olen oppinut aikoinaan varusmies- ja kriisinhallintakoulutuksissa, joissa sitä myös kerrattiin jatkuvasti ja tarvittiin myös käytännössä.

”Ei se ainakaan huonommaksi mene”

Lähtiessään kaupalta kohti toria kauppias pyysi mukaansa työvuorossa olleen tyttärensä Laura Kivikosken.

– En rynnännyt paikalle juosten vaan kävellessä mietin, miten painalluselvytys menikään. Kun näin potilaan, joka ei hengittänyt eikä pulssia tuntunut, ajattelin, että yks hailee, ei se ainakaan huonommin mene, kauppias muistelee.

Kaksikon päästyä paikalle potilas makasi kyljellään maassa.

– Tarkistin, että hänen suunsa on tyhjä ja käänsin miehen selälleen. Sen jälkeen vaan survoin menemään. Laura tarkkaili hänen pulssiaan ja hengitystään.

Seuraavien 10 minuutin aikana kaikki Kivikosken energia ja huomio meni potilaan elvyttämiseen. Tytär oli apuna tarkkailemassa tämän hengitystä ja pulssia.

-Jotenkin se tuolta selkärangasta lähti. Onhan painalluselvytysohjeet muuttuneet siitä, kun olen opiskellut aikoinaan ensiapua, mutta kyllä kaikki on silti kiinni omasta uskalluksesta, Yläraudan Ari Kivikoski toteaa.
-Jotenkin se tuolta selkärangasta lähti. Onhan painalluselvytysohjeet muuttuneet siitä, kun olen opiskellut aikoinaan ensiapua, mutta kyllä kaikki on silti kiinni omasta uskalluksesta, Yläraudan Ari Kivikoski toteaa.

Defi kertoo, miten toimia

Pian paikalle tuotiin defi. Vaikka Ari Kivikoski ei ollut koskaan kyseistä laitetta käyttänyt, eikä tiennyt, miten se toimii, hän ei epäröinyt sen käyttöön ottamista.

– Laite antoi ohjeita koko ajan. Ensimmäisen iskun jälkeen se kertoi, pitääkö painaa lujempaa tai kiitteli, että hyvin painettu. Erittäin hyvä laite, kauppias kiittelee.

Ensihoidon saavuttua paikalle potilas kuljetettiin sairaalaan. Kivikosket ovat kuitenkin kuulleet, että tämä selvisi hengissä ja on jo päässyt pois tehohoidosta.

Laura Kivikoski ei ole ennen joutunut vastaavaan tilanteeseen, mutta iloitsee siitä, että tilanne poiki myös jotain hyvää:

– Kuulin, että SPR aikoo pitää Yläneellä jonkinlaisen ensiapukurssin, hän toteaa.

– Minä olen ollut pahemmissakin paikoissa, mutta sitä vaan ajattelin, että tilanteessa meni hukkaan tärkeitä minuutteja, kun minut haettiin, vaikka paikalla oli paljon ihmisiä. En tiedä, eivätkö he osanneet ensiapua vai eivätkö uskaltaneet toimia tilanteessa. Minusta on selvää, että jos ihminen ei hengitä, eikä tunnu pulssia, jotain on tehtävä, isä Kivikoski lisää.


FAKTA: 30 painallusta, kaksi puhallusta

Hätätilanteessa on toimittava epäröimättä. Soita numeroon 112 ja toimi annettujen ohjeiden mukaan.
Noin 3500 suomalaista saa vuosittain sydänpysähdyksen sairaalan ulkopuolella. Sydänpysähdys johtaa nopeasti kuolemaan, jos painelu-puhalluselvytystä ei aloiteta välittömästi.
Sydämen pysähtyessä ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia.
Muista sääntö: 30 painallusta ja kaksi puhallusta. Hukkuneen elvytys aloitetaan aina viidellä alkupuhalluksella.
Painelu-puhalluselvytystä jatketaan, kunnes apu saapuu tai sydäniskuri saadaan toimintakuntoon.