Tammanmaidosta voidetta ja jäätelöä

0
Suomenhevostamma Tuiskutella pääsi lypsylle, kun Elina Kylämäki alkoi kehitellä tammanmaitotuotteita.
Suomenhevostamma Tuiskutella pääsi lypsylle, kun Elina Kylämäki alkoi kehitellä tammanmaitotuotteita.
Suomenhevostamma Tuiskutella pääsi lypsylle, kun Elina Kylämäki alkoi kehitellä tammanmaitotuotteita.

MARTTILA. Marttilalainen Elina Kylämäki kehittelee tammanmaidosta uutta kivijalkaa hevostilansa kannattavuuteen. Tilan suomenhevostammojen maidosta on kehitelty voidetta ja saippuaa. Lisäksi tilalla on maisteltu tammanmaidosta tehtyä jäätelöä, jogurttia ja piimää. Suurin hidaste läpilyönnille on suomalaisten mielikuva siitä, että tammanmaitoa ei voi juoda.

Tuotekehittelyä varten Kylämäki on lypsänyt paria tammaa käsivoimin. Tavoitteena on, että tammanmaito löisi läpi Suomessa sekä terveysjuomana että kosmetiikan raaka-aineena. Jos markkinoita tulee, lypsytammojen määrä kasvaa ja hommat hoitaa lypsykone.

Suomenhevosta Kylämäki kehuu hyväksi lypsytammaksi, josta lypsää helposti litran kerralla, pari kertaa päivässä. Kaikki tammat eivät anna lypsää, mutta ne jotka antavat, tottuvat rutiiniin nopeasti. Siitä ei Kylämäen mukaan ole huolta, etteikö maitoa riittäisi myös varsalle.

–Luonto pitää siitä huolen. Mitä enemmän lypsetään, sitä enemmän se tuottaa maitoa.

Lue lisää 7.2.2014 lehdestä