Selvitystyö on kunnille nyt pakkopullaa

0

VARSINAIS-SUOMI. Kuntajakoselvittäjien uusin ehdotus kuntien selvityssuunnista ei nostata suuria tunteita sen enempää Aurassa, Pöytyällä, Tarvasjoella kuin Liedossakaan. Kuntajakoselvittäjät edellyttävät Auran ja Pöytyän tekevän yhteisen selvityksen. Liedon ja Tarvasjoen tulee suuntautua joko Turun ytimeen tai Auran ja Pöytyän yhteyteen. Selvityssuuntansa kuntien on ilmoitettava toukokuun loppuun mennessä.
Sekä Auran kunnanjohtaja Mika Joki että Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela pitävät selvänä, että  esitys tähtää lähinnä Turun kaupunkiseudun ydintä koskevan selvityksen toteutumiseen.
–Muilta osin tässä toteutetaan enemmänkin lain kirjainta, arvioi Poikela.
–Selvittäjät ovat itsekin todenneet, että vaikka selvitykset nyt tehdään kaikkiin kuntiin,  sopimusehdotuksia ei välttämättä tehdä, huomauttaa Joki.
Tarvasjoen kunnanjohtaja Oili Paavola toteaa, että päätösvalta on tässä asiassa käytännössä pois Tarvasjoelta.
–Joku vie ja me vikisemme, hän arvioi. Maanantaina Liedon ja Tarvasjoen valtuustot päättävät kannastaan tähän liitokseen ja sen jälkeen asia on valtioneuvoston käsissä.  Paavola itse suhtautuisi myönteisesti  selvityksen tekoon Pöytyän kanssa.
Pöytyän kunnanjohtaja Kari Jokela huomauttaa Auran ja Pöytyän liitosselvityksen olleen jo kertaalleen vireillä, mutta tuolloin todettiin että asia on aihetta jättää lepäämään. Hän arvioi, että tilanne on sama muuallakin: lain vaatimat selvitykset tehdään, mutta asiat eivät etene sen pidemmälle. Jokela ennakoi, että Tarvasjoen ja Liedon selvityssuuntaa ryhdytään pohtimaan vasta, kun maanantaiset valtuustojen päätökset ovat tiedossa.

Aiheesta laajemmin tiistain 29.4. Viikkolehdessä.