Oripää jätti tuloveroprosentin ennalleen

0
Erkki Halkivaha esitti Oripään tuloveroprosentin nostamista 0,25:llä, mutta esitys ei saanut kannatusta.
Erkki Halkivaha esitti Oripään tuloveroprosentin nostamista 0,25:llä, mutta esitys ei saanut kannatusta.
Erkki Halkivaha esitti Oripään tuloveroprosentin nostamista 0,25:llä, mutta esitys ei saanut kannatusta.

 ORIPÄÄ. Oripään kunnanvaltuusto päätti äänin 10–5 pitää ensi vuoden veroprosentin nykyisellään 19,50:ssä. Hävinneen esityksen mukaan prosentti olisi nostettu 20:een.
Paineita verotuksen kiristämiseen oli, sillä kunnanjohtaja Marja Tuohimaan valtuustolle esittämän tuoreen laskelman mukaan valtionosuusuudistus lohkaisee Oripäältä satojatuhansia euroja lähivuosina. Jos alustavat laskelmat käyvät toteen, Oripään taseessa oleva yli miljoonan euron ylijäämä on syöty vuoteen 2017 mennessä.
Valtuustossa vasemmistoliiton Pertti Liinoja esitti puolen prosenttiyksikön veronkorotusta, koska hänen mukaansa nykyinen taso johtaa kuntalaisten muiden maksujen ja vuokrien korotuksiin sekä lisäsäästöihin. Tosin Liinoja epäili, etteivät valtionosuudet voi todellisuudessa laskea niin paljon kuin synkimmässä ennusteessa sanotaan. Tarmo Kankare (vas) kannatti Liinojan korotusesitystä.
Keskustan Heikki Mäkinen katsoi, että valtiovalta vetää valtionosuusleikkauksilla maton pois kuntien alta. Valtio sälyttää kunnille koko ajan lisään tehtäviä, eikä osoita tehtävien hoitamiseen rahoitusta.
Hänen mielestään veronkorotusleikkiin ei Oripään kannata lähteä mukaan, koska muutkaan lähialueen kunnat eivät ole tuloveroprosenttiaan nostamassa.
–Jos valtionosuusleikkauksia lähdettäisiin paikkaamaan verotuksella, se tarkoittaisi Oripäässä 4-5 prosenttiyksikön korotusta nykyiseen tasoon. Kaikki muu on pelkkää stilistiikkaa. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan kuntien tehtävien vähentämistä. Odotetaan, mitä uusi hallitus tekee ja katsotaan, mikä on tilanne ensi syksynä.

Lue lisää 14.11.2014 lehdestä