Joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen

0

Kierrätys- ja ympäristönhuoltopalveluja valtakunnallisesti tarjoava Paperinkeräys muistuttaa joulun alla joululahjojen käärepapereiden oikeanlaisesta kierrättämisestä. Parhaiten käytetty joulupaperi sopii lajiteltavaksi energiajätteeseen. Ellei se jostain syystä ole mahdollista, lahjojen sekä kukkien käärepaperit voi lajitella sekajätteeseen. Sama periaate koskee paketeissa käytettyjä lahjanaruja.

Joulupaperi ei sovi kotikeräyspaperin joukkoon lehtien ja mainosten sekaan eikä myöskään keräyskartonkiastiaan. Tämä johtuu lahjapaperin voimakkaasta pintavärjäyksestä sekä runsaasta teippisitkosta ja muista epäpuhtauksista, joiden takia se ei ole enää kiertokuiduksi soveltuvaa raaka-ainetta.

Kaikkea joululahjapaperia ei edes kannata lajitella jätteiden joukkoon. Hyväkuntoiset joulupaperit kannattaa säilyttää ja käyttää uudelleen tai tehdä niistä kierrätystavaroita. Pienemmistäkin käytetyistä joulupaperin paloista saa puolestaan askarreltua joulun välipäivinä kauniita joulukoristeita seuraavaa vuotta varten. Jos haluaa antaa persoonallisen lahjan, voi lahjapaperina käyttää aikakauslehti- tai sanomalehtipaperia.